Kledij
Vorige

1 van 81

Volgende

De beste en slechtste kleuren om te dragen op het werk

Een volle kleerkast, en het toch moeilijk hebben om er de juiste kleren uit te pikken. Wellicht voor heel wat mensen een herkenbare situatie. Focussen op de kleuren van je kledingstukken kan je helpen om makkelijker te kiezen, en het heeft een effect op je carrière. Kleuren beïnvloeden namelijk onze gemoedstoestand en de manier waarop mensen op ons reageren.
#

De beste kleuren om te dragen op kantoor

1. Groen 

Deze kleur straalt frisheid, veiligheid en harmonie uit. Aangezien het ook de kleur is van mogen doorrijden bij een verkeerslicht, straalt groen ook toegankelijkheid en openheid uit. Beide zijn goede eigenschappen op de werkvloer. Groen is ook rustgevend voor de ogen, wat maakt dat het een goede kleur is voor wie uren achter een pc-scherm zit.

2. Blauw 

Dit is de kleur van eerlijkheid en wijsheid. Blauw heeft ook een kalmerend effect en wordt geassocieerd met intelligentie. Het is ook de meest stabiele kleur. Als je dus een (te) dynamische werkplek hebt, dan is blauw een prima kleur om te dragen en de spanningen te temperen.

3. Bruin 

Stabiel en redelijk mannelijk. Als je een vrouw bent in een door mannen gedomineerde werkplek, dan kan een chocoladebruin mantelpak je een extra dosis geloofwaardigheid geven.

4. Zwart 

Deze krachtige kleur kan gevoelens van mysterie en serieusheid oproepen. Zwart wordt ook als elegant beschouwd, én heeft een afslankend effect. Wil je serieus overkomen? Dan kan het typische zwarte pak met een groen of blauw accent wonderen doen.

De slechtste kleuren om te dragen op kantoor

1. Geel 

Dit is de vrolijkste kleur van allemaal en stimuleert geluksgevoelens. Toch wordt geel als een instabiele kleur beschouwd: het kan te veel energie of dynamisme losweken op kantoor.

2. Grijs 

Wie grijs draagt, krijgt als snel het etiket van passief en niet betrokken te zijn, en een gebrek aan energie te hebben. Als je toch graag grijs draagt, combineer het dan met fellere kleuren zoals blauw, dat kan het negatieve effect van grijs counteren.

3. Rood 

De kleur van agressie en passie. Zeer gepast voor een eerste date, maar niet zo geschikt voor op kantoor. Het activeert je energieniveau en doet je bloeddruk stijgen, de reden waarom rood gebruikt wordt voor stopsignalen en brandweerwagens. Rood kan op de werkplek gezien worden als een tikkeltje vijandig, denk dus even na vooraleer je een rode outfit bovenhaalt.

Kleuren om te dragen in accenten

1. Oranje 

Oranje stimuleert het enthousiasme. Het is niet zo agressief als rood, maar kan toch de aandacht trekken en zorgt dus voor het nodige evenwicht in je outfit.

2. Purper 

Deze kleur associëren we met luxe. Doordat purper zelden voorkomt in de natuur, wordt het soms als artificieel beschouwd. Overdrijf er dus niet mee. Een purperen sjaal, das of handtas kan een mooi en subtiel accent geven aan elke outfit.

3. Wit 

Wit wordt geassocieerd met properheid en perfectie. Het is altijd een veilige keuze voor een T-shirt of een sjaal. Maar te veel wit wordt te timide en steriel, niet zo’n goede eigenschap op de werkvloer.

Kleuren beïnvloeden onze ingesteldheid en hoe anderen naar ons kijken. Natuurlijk zijn kleuren niet het enige aspect. Je kan zelfs met een geel pak nog altijd geapprecieerd worden op het werk. Maar wanneer je een keuze maakt, kies dan voor een kleur die werkt voor jou, en niet tegen jou.

Deze tips komen van Vanessa Van Edwards, een auteur en expert in menselijk gedrag, onder meer voor CNN, the Wall Street Journal en blog.brazencareerist.com. Haar website ScienceOfPeople.org draait rond relaties en menselijk gedrag, en bevat heel wat tips. 

(mr) 

10 januari 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook