Waarom kiest Amplexor voor ‘nearshoring’ in Roemenië?

IT-bedrijf Amplexor opende vorig jaar een vestiging in de Roemeense studentenstad Cluj. “Dat is niet te ver weg, er zijn voldoende opgeleide IT’ers binnen handbereik en de loonkost ligt er een stuk lager”, zegt ceo Eric Pieters.

29 augustus 2014

Delen

Eric Pieters
”Twee jaar terug hebben we alle vrouwelijke industrieel ingenieurs informatica die afgestudeerd waren in Leuven gerekruteerd. Dat waren er welgeteld twee!” (Eric Pieters, ceo Amplexor)

“Ik weet dat het nog goedkoper kan”, glimlacht de ceo. “En de loonkost speelt mee bij de keuze voor het buitenland. Daar moeten we niet flauw over doen. Klanten vragen daar trouwens naar. Ook zij willen hun kosten drukken. We zouden dus ook voor landen zoals Sri Lanka kunnen kiezen. Maar als bedrijf mag je niet alleen naar de kosten kijken, je moet ook kwaliteit leveren. Mijn ervaringen uit het verleden leren me dat het cultuurverschil met het verre Oosten daarvoor soms gewoonweg te groot is. Dat was vaak zeer moeilijk werken.”

En dus koos Amplexor, met vestigingen in Gent en Leuven, voor Roemenië. Beter bereikbaar en ook de communicatie verloopt een stuk vlotter, al blijft de afstand roet in het eten gooien. “Een duidelijke analyse communiceren via videoconferencing en andere moderne tools blijft omslachtig. Het duurt toch altijd wat langer voor je zeker weet dat iedereen alles begrijpt en dat er zal gebeuren wat je verwacht dat er gebeurt”, aldus Eric Pieters.

Geen gebrek aan informatici

Inmiddels stelt Amplexor, gespecialiseerd in contentmanagementsystemen, in de Roemeense studentenstad Cluj een tiental informatici te werk. “Dat zijn allemaal software-ontwikkelaars”, zegt Eric Pieters. “De activiteiten en functies waarvoor veel contact met de klanten nodig is, houden we bewust in België: analisten, project managers, customer care …”

In Cluj vindt Amplexor precies wat het nodig heeft. “Het is een studentenstad waar er geen gebrek is aan goed opgeleide informatici. Ook daar knelt het schoentje in België. We zijn een bedrijf in volle groei en hebben voortdurend nieuwe mensen nodig. Dit jaar werven we 25 IT’ers aan. Volgend jaar zal dat ongeveer evenveel zijn. Maar IT’ers aanwerven, is hier aartsmoeilijk geworden. Een voorbeeld: twee jaar terug hebben we alle vrouwelijke industrieel ingenieurs informatica die afgestudeerd waren in Leuven gerekruteerd. Dat waren er twee! In Cluj studeren er per jaar duizend IT’ers af. Dat is misschien wel meer dan in heel België.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.