Steve Jobs is geen goede baas

Apple-CEO Steve Jobs blijkt geen goede baas.

Apple-CEO Steve Jobs.

‘Als visionair verdient Steve Jobs - CEO van Apple - misschien een A, voor het examen van manager slaagt hij zeker niet’, aldus professor William C. Taylor op zijn blog, Harvard Business Publishing.

‘Zolang Apple met revolutionaire nieuwe producten op de markt blijft komen, kijkt niemand naar de leiderskwaliteiten van Steve Jobs. En gelukkig maar.’

Taylors verdict van de Apple-baas:

  • Jobs' manier van leidinggeven is weinig aantrekkelijk en ‘retro'.
  • Jobs is een volgeling van de ‘Grote Man-theorie van Leiderschap’, een CEO-centrisch model waarbij de macht bovenaan de hiërarchische piramide is geconcentreerd. Dat model is uit de mode, onhoudbaar en vooral inefficiënt in een steeds veranderende wereld.
  • Jobs lijdt onder het ‘slimste-kerel-in-de-kamer'-syndroom, een uitstekend recept voor falen, want niemand is in zijn eentje slimmer dan de rest van de groep samen.
  • Jobs heeft vooral ambitie, eerder dan de gezonde mix van nederigheid én ambitie, die de meeste succesvolle leiders kenmerkt.

Een voorbeeld:

Taylor meldt dat Jobs z’n Mercedes vaak op de plaats voor gehandicapten parkeert, omdat hij van mening is dat hij boven de voor iedereen geldende regels staat.

Managers in spe krijgen van Taylor dan ook de raad om Jobs’ stijl niet na te bootsen met de lyrische woorden: ‘Denk niet dat je een beter leider wordt door Apple's leider te imiteren. Vertrouw op de kunst, niet op de kunstenaar.'

Lees het volledige artikel op Harvard Business Publishing, de blog van professor William C. Taylor.  

Meer info over Carrière

07/07/2009