Steve Jobs is geen goede baas

‘Als visionair verdient Steve Jobs - CEO van Apple - misschien een A, voor het examen van manager slaagt hij zeker niet’, aldus professor William C. Taylor op zijn blog, Harvard Business Publishing.

14 januari 2019

Delen

Apple-CEO Steve Jobs blijkt geen goede baas.

Apple-CEO Steve Jobs.

‘Zolang Apple met revolutionaire nieuwe producten op de markt blijft komen, kijkt niemand naar de leiderskwaliteiten van Steve Jobs. En gelukkig maar.’

Taylors verdict van de Apple-baas:

  • Jobs' manier van leidinggeven is weinig aantrekkelijk en ‘retro'.
  • Jobs is een volgeling van de ‘Grote Man-theorie van Leiderschap’, een CEO-centrisch model waarbij de macht bovenaan de hiërarchische piramide is geconcentreerd. Dat model is uit de mode, onhoudbaar en vooral inefficiënt in een steeds veranderende wereld.
  • Jobs lijdt onder het ‘slimste-kerel-in-de-kamer'-syndroom, een uitstekend recept voor falen, want niemand is in zijn eentje slimmer dan de rest van de groep samen.
  • Jobs heeft vooral ambitie, eerder dan de gezonde mix van nederigheid én ambitie, die de meeste succesvolle leiders kenmerkt.

Een voorbeeld:

Taylor meldt dat Jobs z’n Mercedes vaak op de plaats voor gehandicapten parkeert, omdat hij van mening is dat hij boven de voor iedereen geldende regels staat.

Managers in spe krijgen van Taylor dan ook de raad om Jobs’ stijl niet na te bootsen met de lyrische woorden: ‘Denk niet dat je een beter leider wordt door Apple's leider te imiteren. Vertrouw op de kunst, niet op de kunstenaar.'

(ks)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.