Nieuw forensisch psychiatrisch centrum behandelt veroordeelde geïnterneerden

De afgelopen tijd vaak in het nieuws: het gloednieuwe forensisch psychiatrisch centrum (FPC Gent), waar geïnterneerden die een delict pleegden behandeld worden voor hun psychiatrische of psychologische stoornis. Voorheen was er voor hen alleen plaats in gevangenissen. Geen vanzelfsprekende werkomgeving, maar wie er aan de slag is, is unaniem enthousiast.

29 januari 2015

Delen

"Je moet sterk in je schoenen staan en gedreven zijn, maar dit is een uitdaging waar ik nog geen spijt van heb.” (Bart Steyaert, arbeidstherapeut forensisch psychiatrisch centrum)

Het forensisch psychiatrisch centrum Gent biedt plaats aan 264 patiënten, waarvan er al een 40-tal opgenomen zijn. Het personeelsbestand groeit gestaag mee met het aantal patiënten: vacatures voor verpleegkundigen en therapeutisch assistenten zijn er nog volop. Per afdeling zijn er therapeutische begeleidingsteams voor de dagelijkse begeleiding. Daarnaast zijn er de orthopedagogen, kinesitherapeuten, arbeidstherapeuten en ergotherapeuten die instaan voor de sessies.

Sterk in schoenen staan

Bart Steyaert (32) is arbeidstherapeut. Ervaring deed hij vooral op als ergotherapeut in woon- en zorgcentra. Bart begon bij FPC Gent door mee het reilen en zeilen op de verblijfsafdeling in goede banen te leiden. Een vertrouwensband opbouwen met de patiënten is dan broodnodig, maar je wordt niet aan je lot overgelaten.

“Je start met drie weken intensieve zorgopleiding, waarvan een week stage in FPC De Kijvelanden in Rotterdam, aandeelhouder van FPC Gent. Vervolgens krijg je interne opleidingen. Ik wilde eigenlijk al snel als arbeidstherapeut aan de slag. Om de arbeidsattitudes bij de patiënten te herstellen, proberen we hen stelselmatig langer hetzelfde werk te laten volhouden door hun interesses weer aan te wakkeren. Het maakt deel uit van hun blokkenrooster, hun zinvolle dagbesteding van arbeid, sport en therapie. Ik had altijd al belangstelling voor psychiatrie door mijn opleiding en stage-ervaringen. Deze job was een buitenkans om in ‘de forensische’ te komen werken. Mijn verwachtingen rond FPC Gent zijn helemaal ingelost. Je moet wel sterk in je schoenen staan en een zekere gedrevenheid hebben. Het is een uitdaging waar ik nog geen spijt van heb. Ik ben op korte tijd al gegroeid in het omgaan met deze doelgroep. Gemotiveerd en betrouwbaar zijn en sterk in je schoenen staan, is het belangrijkste.”

Open bedrijfscultuur

Ook enkele administratieve jobs als griffie-assistent en behandelrapporteur vallen de volgende maanden nog in te vullen. Senior accountant Veronique Ghekiere (36) pikt in: “Ik heb dertien jaar professionele ervaring in mijn vak boekhouden en fiscaliteit. Vanuit een bedrijf ben ik overgestapt na een tip van een vriendin op de accountancyafdeling bij Sodexo in Brussel (ook Sodexo is aandeelhouder van FPC Gent, wdh). Ik mocht heel snel op gesprek. Voeling met de activiteit van FPC Gent had ik eigenlijk niet, maar als boekhouder maakt dat minder uit. Voor het zorgpersoneel ligt dat natuurlijk anders. We zijn met zijn drieën in ons team: allemaal min of meer gelijk gestart natuurlijk. Leuk vind ik vooral om hier werkwijze en procedures van scratch op te mogen bouwen. Die kans krijgen we hier wel, ik ben blij dat ik de stap gezet heb ondanks bedenkingen in mijn omgeving. Je voelt de hiërarchie ook niet echt. De deur staat open bij de directie en we spreken elkaar aan met de voornaam, ook onze hoofdgeneesheer. De mensen zijn erg bereikbaar. Verder hebben we een hr-afdeling, ict, communicatie … dit is een vrij klassieke werkorganisatie. Mét een bedrijfsrestaurant en sporthal, waar misschien binnenkort een pingpongtornooi onder personeelsleden wordt georganiseerd. Fijn om de zorg- en administratieve medewerkers op die manier kennis met elkaar te laten maken.”

Vernieuwend

De administratieve werkvloer van FPC Gent voelt als die op een doordeweekse zorginstelling of campus. Iedereen heeft een badge waarmee je binnen het gebouw deuren opent, maar verder gaat het niet. Binnen de zorgafdelingen gebeurt de beveiliging door de equipe zelf, niet door de bewakingsdienst Securitas die alleen de toegang tot het gebouw bewaakt. “Het teamgevoel van de zorgequipe is het belangrijkst voor de goede gang van zaken”, vertelt afdelingscoördinator en psychiatrisch verpleegkundige Erik Schobben (38).

“Ik koos voor FPC Gent om de uitdaging én de doorgroeimogelijkheden, want opklimmen op de ladder is zeker mogelijk binnen de uitgebreide zorgteams hier. Zeker wanneer je zoals ik graag een team aanstuurt, en daarbij medisch onderlegd bent in psychiatrische ziektebeelden. Als coördinator van een supportief zorgteam heb ik vooral een coachende rol, ik coördineer samen met het team de zwaardere gesprekken: escaleert er iemand om één of andere reden, dan coördineer ik samen met de psycholoog hoe we hier gepast mee kunnen omgaan. De initiatieopleiding is dan ook intensief. Zeker op het vlak van bijvoorbeeld fysieke weerbaarheid, als ik vergelijk met het psychiatrisch ziekenhuis waar ik voordien werkte. Maar eigenlijk moet je vooral communicatief zijn en erg de-escalerend tewerk kunnen gaan. Nu, de mensen de kans geven om stoom af te blazen is een onderdeel van onze aanpak. Niet alleen de infrastructuur van FPC Gent is hypermodern, we werken met veel moderne therapeutische middelen om de patiënten in steeds opener afdelingen te kunnen plaatsen om hen uiteindelijk te kunnen resocialiseren en te reïntegreren in de maatschappij. Die werkwijze en de aandacht voor levenskwaliteit is het grote pluspunt van FPC Gent. En alles samen had ik nooit gedacht – ook al werd het me vanaf het begin beloofd – dat ik hier zo aan mijn trekken zou komen in mijn ambitie om een team aan te sturen.”

 

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.