Möbius laat young graduates al doende leren: 'Starters worden meteen op projecten geplaatst'

Maandenlange traineeprogramma's, daar gelooft Nathalie Vermassen, hr-manager bij het consultancybedrijf Möbius, niet in. "Wie van school komt en hier aan de slag gaat, wordt bijna meteen op projecten geplaatst."

14 november 2014

Delen

Nathalie Vermassen
"Kritische vragen stellen, de klant begrijpen, daar conclusies uit trekken ... Dat is geen eenvoudige opdracht.” (Nathalie Vermassen, hr-manager Möbius)

Möbius, gespecialiseerd in business consultancy, is een uitgesproken jong bedrijf. De gemiddelde leeftijd bedraagt er 29 jaar. Elk jaar, meestal rond eind augustus of begin september, komen er nieuwe starters aan boord.

"Zo'n acht per jaar: burgerlijk ingenieurs, economisten, psychologen ... We rekruteren heel breed", zegt hr-manager Nathalie Vermassen. "Het zijn er een paar jaar iets minder geweest, door de crisis, maar nu zitten we terug op ons cijfer."

Samen starten

Möbius maakt er een gewoonte van om de pas afgestudeerden die het aanwerft, samen te laten starten. "Dat creëert een groepsgevoel", legt Nathalie Vermassen uit. "Jaren later zie je soms nog dat de mensen die hier samen gestart zijn een bijzondere band met elkaar hebben."

Starters kunnen bij Möbius rekenen op de steun van de Möbius Campus, een begeleidingstraject voor young graduates dat twee maanden duurt. "We starten met twee weken opleiding over ons bedrijf: wie zijn we, wat doen we enzovoort. Maar daarna mogen onze nieuwe medewerkers meteen aan de slag. We zetten ze in op een van onze projecten, onder begeleiding van een ervaren consultant", vertelt Nathalie Vermassen. "Tussendoor lassen we nog enkele dagen opleiding in."

Niet eenvoudig

Möbius wijkt daarmee bewust af van de maandenlange traineeprogramma's die sommige bedrijven pas afgestudeerden voorschotelen. "Ze hebben al genoeg gestudeerd. Bij ons kunnen ze al doende leren", legt de hr-manager uit.

De starters bij Möbius weten dat te appreciëren, zegt ze. "Ze draaien snel mee, maar ook voor onze projectleiders is het een leuke ervaring om door zoveel jeugdig enthousiasme omringd te worden.”

starters Möbius
Toch zijn de eerste maanden niet gemakkelijk, weet Nathalie Vermassen uit ondervinding. "Ze moeten de juiste kritische vragen leren stellen, de vraag van de klant goed begrijpen, daar conclusies uit kunnen trekken en die aan de klant voorstellen. Dat is geen eenvoudige opdracht."

Het jonge geweld krijgt bij Möbius daarom voldoende tijd om te leren met de ogen. "Ze leren van hun meer ervaren collega's, door hen bezig te zien. De eerste projecten waar we nieuwe jonge collega's op laten werken, zijn meestal ook in een sector waar ze enige affiniteit mee hebben, bijvoorbeeld omdat hun eindwerk erover ging", aldus Nathalie Vermassen.

(wv) – Meer info: www.mobius.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.