Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Werknemers met een beperking gebruiken opvallend meer AI

Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

leraar volwassen
Tijdens de werkuren betaald verlof krijgen om je bij te scholen of om een opleiding te volgen: onder bepaalde voorwaarden kan het. Steeds meer werknemers ontdekken het Vlaams opleidingsverlof en maken er dan ook gretig gebruik van.

Levenslang leren is een must en wie zijn of haar professionele profiel up-to-date wil houden, blijft dus beter bij de les. Dankzij het Vlaams opleidingsverlof hoef je hiervoor niet per se al je welverdiend wettelijk verlof op te gebruiken.

Relevante opleidingen

Onder bepaalde voorwaarden mag je betaald afwezig blijven op je werk om een opleiding of bijscholing te volgen. Zo moet je minstens halftijds (50%) werken voor een werkgever in de privésector en in het Vlaamse gewest en moet de opleiding geregistreerd zijn in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives.

Je kunt dus niet zomaar betaald verlof krijgen om een inspirerende yoga workshop of vrijblijvende opleiding tot helikopterpiloot te volgen. De opleiding moet wel degelijk relevant zijn en gericht zijn op het ontwikkelen van je loopbaan. Ook een persoonlijk ontwikkelplan dat werd samengesteld in samenwerking met bijvoorbeeld een loopbaancoach kan hiervoor in aanmerking komen.

Bijkomende voorwaarde: de opleiding(en) of verschillende modules moeten samen minstens 32 lesuren en maximaal 250 lesuren omvatten (waarvan maximaal 125 uren op eigen initiatief en 125 uren op initiatief van de werkgever).

Ontdek: Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof

Win-winsituatie

Uit een recente analyse van hr-expert Acerta Consult blijkt dat het aantal gebruikers sinds de lancering in 2019 (niet toevallig op 1 september) jaar na jaar stijgt. Waar er tijdens het schooljaar 2022-2023 nog 1 op de 52 werknemers gebruik maakte van dit systeem, waren het er vorig jaar (schooljaar 2023-2024) al 1 op de 47. Een goede zaak voor zowel werknemers als werkgevers.

“De inspanningen om levenslang leren aan te moedigen op de werkvloer, werpen hun vruchten af”, getuigt Sophie Vantomme, juridisch expert bij Acerta Consult. “De versoepelingen van het voorbije jaar lopen ook komend schooljaar door. Het gaat dan zowel om de extra uren (250 in plaats van 125) die werknemers betaald kunnen opnemen om een opleiding te volgen in het kader van het gemeenschappelijk initiatiefrecht, als de mogelijkheid om verschillende korte opleidingen te combineren om aan het minimum van 32 uur te geraken.”

“Voor werkgevers in een competitieve arbeidsmarkt is het aantrekkelijk dat hun werknemers investeren in hun competenties en kennis door opleidingen te volgen”, vervolgt ze. “Voor werknemers geeft het gemoedsrust dat ze de nodige tijd hebben om een opleiding te volgen en zich gesteund weten door hun werkgever.”

Lees ook: Hoeveel opleiding volgde jij dit jaar?

Cijfers uit het onderzoek

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat het Vlaams opleidingsverlof duidelijk populairder is bij arbeiders (2,8%) dan bij bedienden (1,8%), vooral dan in grote ondernemingen. De sector waarin het meest Vlaams opleidingsverlof gevraagd wordt, is dan weer de social profit sector (ook wel de non-profit sector genoemd) waar vooral het hoge percentage in de zorgsector opvalt (3,2%).

Ook wat de leeftijd betreft, is er een duidelijke trend op te merken. Zo nemen vooral jongeren betaald opleidingsverlof op (2,9% van de werknemers jonger dan 25 jaar en 3% van de werknemers tussen 26 en 35 jaar). Oudere werknemers zijn met 1,2% dan weer opvallend in de minderheid.

CHECK: Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?

Goed om te weten

Kom je niet in aanmerking voor een opleiding via het Vlaams opleidingsverlof, weet dan dat er ook een mogelijkheid is om via het Vlaams opleidingskrediet tijdskrediet op te nemen om jezelf bij te scholen. Hierbij kun je onder bepaalde voorwaarden een extra aanmoedigingspremie ontvangen bovenop de premie van de RVA.

Ook via het systeem van de opleidingscheques kun je - eveneens onder bepaalde voorwaarden - een gedeelte van de opleidingskosten terugbetaald krijgen.

Extra: Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?

(fd)

13 september 2024
Anderen bekeken ook