Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 891

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

leraar volwassen
Niet alleen voor de schoolgaande jeugd is het dit schooljaar weer business as usual, ook steeds meer werknemers ontdekken het Vlaams opleidingsverlof en kiezen bewust voor een bijkomende opleiding (of zelfs herscholing) op de schoolbanken om hun carrière een upgrade te geven.

Levenslang leren

Voor wie zijn of haar kennis en vaardigheden up-to-date wil houden, is levenslang leren een must. Dankzij het Vlaams opleidingsverlof kan je dat onder bepaalde voorwaarden zelfs tijdens de werkuren mét behoud van je loon.

Deze regeling wordt steeds populairder, zo blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta. Vorig schooljaar (2022-2023) maakte zelfs 1 op 52 Vlaamse werknemers gebruik van zo’n betaald educatief verlofstelsel, goed voor een stijging van 16% in vergelijking met het voorgaande schooljaar. Na een valse start in 2019 – met dank aan de coronacrisis – begint het Vlaams opleidingsverlof nu duidelijk op kruissnelheid te komen.

Lees ook: Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?

VOV of Vlaams opleidingsverlof

“Het Vlaams opleidingsverlof (VOV), de opvolger in Vlaanderen van het betaald educatief verlof, kreeg vrijwel meteen af te rekenen met de pandemie”, vertelt Sophie Vantomme, juridisch experte bij Acerta Consult.

“De tijdelijke mogelijkheid om meer uren VOV op te nemen, die gecreëerd werd voor werknemers die een opleiding volgen op vraag van hun werkgever naast een opleiding op eigen initiatief (het gemeenschappelijk initiatiefrecht), resulteerde niet meteen in een grotere opname.”

Ontdek: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

“Maar uit de cijfers van het afgelopen schooljaar blijkt nu wel een populariteitswinst die niet per se louter is toe te schrijven aan het gemeenschappelijk initiatiefrecht. De inspanningen van de bedrijven en de overheid dragen bij aan het succes van het Vlaams opleidingsverlof”, gaat Vantomme verder.

“Het volgen van opleidingen wordt steeds belangrijker om bij te blijven in de eigen job en sector. Maar ook om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, en bijvoorbeeld eventueel de overstap te maken naar een knelpuntberoep, denk maar aan zij-instromers in de zorg of het onderwijs.”

Lees ook: Eén op vijf volgt opleiding en dat is te weinig

Nu ook individueel recht op opleiding

Vooral grote bedrijven staan ervoor open om hun personeel tijdens de werkuren betaald te laten bijscholen. Niet onlogisch natuurlijk, want door de grootte van het bedrijf zijn er vaak meer mogelijkheden om de afwezigheid van een studerende collega intern op te vangen dan in een kleiner bedrijf.

Ook blijkt uit de cijfers dat steeds meer arbeiders van dit educatief verlofstelsel gebruikmaken om bijvoorbeeld hun specifieke technische vaardigheden verder uit te breiden.

Goed om te weten: dankzij de Arbeidsdeal heb je naast het Vlaams opleidingsverlof in principe ook individueel recht op een aantal opleidingsdagen per jaar, het zogenaamde individueel opleidingsrecht.

  • Werk je in een bedrijf met minstens 20 werknemers, dan heb je als voltijdse werknemer wettelijk recht op 4 opleidingsdagen per jaar (vanaf 2024 zijn dat 5 dagen).
  • Werk je in een bedrijf met 10 tot 20 werknemers, dan heb je recht op 1 dag per jaar.
Check: Hoeveel dagen opleiding krijg jij?

(fd)

11 september 2023
Anderen bekeken ook