Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 379

Volgende
Volgend artikel:

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

Heb jij ook een tweede job?

tweede job aan de bar
177.000 Vlamingen hebben een tweede job. Dat is een record.

Tijdens de eerste drie maanden van 2023 hadden 177.000 Vlamingen - of 7,1% van de actieve bevolking - een tweede job. Dat zijn er 7.000 meer dan vorig jaar en een kwart meer dan in 2021, blijkt uit cijfers van minister van Werk Jo Brouns (CD&V).

Het aantal zit al jaren in de lift. Velen willen een centje bijverdienen, en zoeken daarvoor naar een fiscaalvriendelijke oplossing. Ook nieuwe regimes zoals flexijobs hebben bijklussen een duwtje in de rug gegeven. De 36- tot 50-jarigen verdienen het vaakst bij: 67.000 onder hen hebben een tweede job.

Lees ook: 2 op de 3 jongeren verdienen bij

Daar zijn de slashies

Het grootste deel van de tweede jobs wordt als zelfstandige uitgeoefend (63,7%). Mannen (53,4%) oefenen vaker een tweede job uit dan vrouwen (46,6%). Ook de opleiding speelt een rol: hooggeschoolden maken het grootste deel uit van de werkenden met een tweede job.

Al raakt het fenomeen van de zogenaamde slashies (= mensen met twee of meer jobs) breed ingeburgerd. Denk aan flexi-jobs in de horeca, bij de bakker, slager, kapper of winkel. Sinds dit jaar kan dat ook in de zorg, de sport-, de evenementen- en cultuursector. Het loon wordt niet belast en men moet er geen socialezekerheidsbijdragen op betalen. De enige voorwaarde is dat je elders minstens vier vijfde moet werken.

FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord

En België?

De Vlaamse cijfers van Jo Brouns – en de 7,1% – liggen in verhouding hoger dan de cijfers van Statbel die gaan over het aantal actieve Belgen met een tweede job. Op basis van hun laatste cijfers heeft 5,2% van de werkende bevolking een tweede job.

De populairste sectoren zijn de gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening, het onderwijs en de groot- en kleinhandel, blijkt uit de gegevens van Statbel.

Job-alert: jobs op maat in jouw mail

Ideale springplank

Maar niet enkel fiscale redenen en een bijverdienste liggen voor velen aan de grondslag van een tweede job. Zo is het gewoon ook verrijkend. “Twee carrières zijn beter dan één. En door je aan twee carrières te wijden, levert het voordelen op voor beide”, oppert Kabir Sehgal, die zowel auteur is als ondernemer bij zijn eigen productiebedrijf. “Je kunt nieuwe vaardigheden leren en je netwerk uitbreiden”, oppert hij.

Volgens hem zijn meerdere banen een winnende combinatie. “Als je je nieuwsgierigheid volgt, breng je passie mee naar je nieuwe carrière, waardoor je vaak ook meer voldoening uit je bestaande job haalt. Door meer dan één job te hebben, kun je ze uiteindelijk allemaal beter gaan doen”, aldus Kabir Sehgal in zijn artikel in Harvard Business Review.

Sehgal spreekt overigens uit ervaring. Hij bouwde diverse loopbanen uit als auteur, componist, producer, marineofficier, militaire veteraan en investeringsbankier.

Ontdek: 4 manieren om extra bij te verdienen

(William Visterin)

25 augustus 2023
Anderen bekeken ook