Soorten contracten
Vorige

1 van 75

Volgende
Volgend artikel:

Top 10 van deeltijdse beroepen in België

Wat zijn de gevolgen van twee jobs te combineren?

twee jobs combineren
"Momenteel werk ik voltijds voor één werkgever, maar ik zou liever twee deeltijdse jobs combineren. Heeft dit fiscale gevolgen?" Kristiaan Andries van het Juridisch Kenniscentrum SD Worx geeft uitleg over wat de gevolgen zijn als je 2 jobs combineert.

Om na te gaan of, en in welke mate de combinatie van twee halftijdse jobs fiscale gevolgen voor jou zou kunnen hebben, brengen we eerst een paar basisprincipes in herinnering. Om het simpel te houden maken we abstractie van een aantal zaken, zo houden we geen rekening met persoonlijke aftrekken (zoals het huwelijksquotiënt, kinderen ten laste,…),  belastingverminderingen, e.d.m.

Eén werkgever = één voltijdse job

Op het loon dat je verdient moet de werkgever, in principe, de  RSZ-bijdragen (13,07%)  en bedrijfsvoorheffing inhouden. Op zijn beurt stort hij/zij deze bedragen door naar de bevoegde overheidsinstanties. Dit wordt in de praktijk meestal behartigd door de erkende sociale secretariaten. De werkgever blijft weliswaar de eindverantwoordelijke.

Check: Hoeveel bedraagt de RSZ?

We focussen ons in het kader van de bovengestelde vraag op het stuk van de “bedrijfsvoorheffing”.

Bedrijfsvoorheffing

De bedrijfsvoorheffing is eigenlijk een maandelijks voorschot  op de uiteindelijke (eind)belasting die je zal moeten betalen op jouw beroepsinkomsten in de personenbelasting. Elke werkgever past hiervoor op jouw loon de regels toe die vervat zitten in de zogenaamde “Bijlage III: Schalen en regels die van toepassing zijn om de bedrijfsvoorheffing vast te stellen bij de bron verschuldigd op inkomsten betaald of toegekend vanaf 1 januari 2016 ”. 

Overzicht: Je loonbrief ontcijferd

Personenbelasting

Op het einde van het jaar worden jouw beroepsinkomsten bij elkaar opgeteld. Op dat bedrag worden, kort samengevat, de progressieve schalen van de personenbelasting losgelaten. Progressief wil zeggen, hoe hoger je inkomen is, hoe hoger je belastingvoet (percentage) en dus, hoe meer belastingen je zal moeten betalen. Van het bedrag dat je na toepassing van die schalen krijgt, wordt de bedrijfsvoorheffing in mindering gebracht. Normaal gezien weet je dan  hoeveel je nog zal moeten bijbetalen.  

Het totale bedrag aan bedrijfsvoorheffing zou in principe ongeveer gelijk moeten zijn met het totale bedrag aan belastingen dat je zou moeten betalen op jouw beroepsinkomsten, in de personenbelasting.  Dat klopt niet altijd in de praktijk.

Ontdek: Welke beroepskosten kan jij aftrekken van je belastingen?

Twee deeltijdse jobs = twee werkgevers: belangrijk fiscaal gevolg

Als je de basisprincipes die we hierboven beschreven hebben goed in het achterhoofd houdt, dan voel je waarschijnlijk de bui al hangen. Elke werkgever moet o.a. de Bijlage III toepassen op het loon dat je bij hem verdient. Maandelijks wordt dus een voorschot op de eindbelasting aan de fiscus gestort, met name, de bedrijfsvoorheffing. In het geval dat je twee jobs gaat combineren, wordt dat nu twee keer (bij elke werkgever afzonderlijk) gedaan aangezien je loon krijgt van twee verschillende werkgevers.

Op het einde van het jaar worden alle beroepsinkomsten in de personenbelasting samengeteld. Op dat bedrag worden dus de progressieve belastingschalen toegepast. Gezien de progressiviteit van de belasting kan het zijn dat je meer dan voorzien zal moeten bijbetalen omdat er globaal gezien niet genoeg bedrijfsvoorheffing werd ingehouden.

Werknemers die meerdere jobs combineren, moeten in het kader van de belastingen dus extra voorzichtig zijn. Er zijn dus wel degelijk nadelen verbonden aan het combineren van twee deeltijdse jobs.

Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat

(pm)

1 augustus 2023
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)