Dit zijn de gekste extralegale voordelen
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Liever geld terugkrijgen dan het te moeten ophoesten. Zeker wat belastingen betreft. Om meer kans te hebben om geld te ontvangen, geef je best al je beroepskosten aan. Deze kosten, die we maken om ons beroep uit te oefenen, zijn immers fiscaal aftrekbaar.
Lees ook: Zo herken je een goede boekhouder
Zelfs al geef je je beroepskosten niet aan, dan heb je nog automatisch recht op een fiscaal voordeel. Hoe dat precies zit? Wel, de fiscus past in dat geval een standaardbedrag toe voor het ‘kostenforfait’. Dat kostenforfait wordt berekend volgens een vast tarief van 30 procent van het belastbaar beroepsinkomen. Voor inkomens in 2023 moet je wel rekening houden met een bovengrens van 5520 euro.
Werknemers die minstens 75 kilometer van hun werk wonen, hebben bovendien nog recht op een aanvullend forfait van 75 tot 175 euro. Het bedrag is afhankelijk van de precieze afstand.
Je hoeft je kosten niet schriftelijk aan te tonen om recht te hebben op het algemeen kostenforfait. Dit wil echter niet zeggen dat je beter geen werk steekt in je beroepsonkosten aangeven. Want om boven het kostenforfait te komen, geef je best àl je beroepskosten aan.
CHECK: Hoe breng jij je brandstofkosten in?
Behalve zelfstandigen hebben ook werknemers er baat bij. En wel dankzij het aangeven van volgende zaken:
Als werknemer vermeld je het totale bedrag van je werkelijke beroepskosten op jouw belastingaangifte. Voeg dan wel de gedetailleerde berekening als bijlage toe. Bewaar facturen en andere bewijsstukken goed voor het geval de fiscus erom vraagt.
Extra: Bereken jouw beroepskosten
Hoewel werklozen geen recht hebben op een forfaitaire kostenaftrek, kunnen zij wel enkele van hun beroepskosten inbrengen:
Let wel: je beroepskosten moet je rechtstreeks aftrekken van je bruto-uitkeringen. In de aangifte vermeld je dan het nettobedrag van de werkloosheidsuitkering na aftrek van je kosten. Er is immers geen aparte ruimte voorzien voor het aangeven van je beroepskosten.
Bereken: Hoeveel werkloosheidsuitkering krijg jij?
(mw/lm) - Bronnen: FOD Financiën / Nieuwsblad.be / Standaard.be
5 juni 2024Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
Of het nu voor de boekhouding, een financieel rapport of jouw belastingaangifte is, we hebben een boekhouder nodig. En liefst een goede.
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Ben jij door de coronacrisis tijdelijk werkloos (geweest)? Dan kom je volgend jaar misschien voor een onaangename fiscale verrassing te staan...
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Maaltijdcheques zijn niet alleen voor werknemers een broodnodig gegeven, ook werkgevers maken gretig gebruik van deze vorm van uitbetaling door de voordelen.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Of je werkgever verplicht is (een deel van) de kosten verbonden aan je woon-werkverkeer ten laste te nemen, hangt af van de wijze waarop je je verplaatst.