Maaltijdcheques
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Binnenkort maaltijdcheques van 10 euro? "Niet meer dan logisch"

Maaltijdcheques broodnodig voor 80% van Belgische werknemers

Maaltijdcheques broodnodig
Maaltijdcheques zijn ontzettend populair op de Belgische werkvloer. Ongeveer 2,2 miljoen werknemers ontvingen in 2021 maandelijks een bedrag op hun rekening voor gepresteerde werkdagen. Het extralegale voordeel is niet alleen voor werknemers een broodnodig gegeven, ook werkgevers maken gretig gebruik van deze vorm van uitbetaling door de voordelen.

Maaltijdcheques zijn een stuk extra loon voor de werknemer met een volledige vrijstelling van sociale lasten en belastingen. Je staat een kleine bijdrage af aan de werkgever, maar die is miniem in verhouding tot je loon. Je geniet daardoor van extra netto koopkracht.

Wachten met aankopen

Voor veel huishoudens maakt het maandelijkse bedrag een groot verschil in het uitgavenpatroon. Volgens cijfers van VIA, de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques, wacht 50% van de werknemers met voedingsaankopen tot ze hun maaltijdcheques kunnen gebruiken. Dit cijfer stijgt tot bijna 70% wanneer het gezin moeite heeft om rond te komen aan het einde van de maand.

Ontdek: Wat zijn maaltijdcheques?

Snel opgebruikt

Elektronische maaltijdcheques worden via private uitgiftemaatschappijen zoals Edenred, Monizze en Sodexo uitbetaald. Wanneer een werknemer dan via een speciale bankkaart toegang heeft tot het bedrag, wordt het ook redelijk snel uitgegeven volgens het onderzoek van VIA. De helft geeft de maaltijdcheques binnen de 15 dagen uit en 80% maakt het bedrag binnen de maand volledig op.

Lees ook: Waar kan ik mijn elektronische maaltijdcheques uitgeven?

Koopkrachtproblemen

De coronacrisis en de huidige inflatie zorgen voor heel wat koopkrachtproblemen bij Belgische gezinnen. Bijna 80% geeft aan dat maaltijdcheques belangrijk zijn om het maandelijkse voedingsbudget in evenwicht te houden.

Sven Marinus, voorzitter van VIA legt uit: “Ongeveer 40% van onze begunstigden heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is enorm veel. Met maaltijdcheques krijgen ze een waardevol budget dat bovendien enkel in België̈ gebruikt kan worden. De cheque is dan ook een mooi herstelmiddel voor Belgische bedrijven.”

Extra: Wat kun je kopen met je ecocheques?

Hoger bedrag nodig?

Het maximumbedrag van het extralegale voordeel van 8 euro per dag is sinds 2014 niet meer aangepast. In tijden van stijgende energie- en voedingsprijzen is dat voor veel werknemers een streep door de rekening. De bereidheid om dit bedrag te verhogen is nochtans wel aanwezig bij veel werkgevers.

Volgens het onderzoek van VIA wil ongeveer 85% van de bevraagde bedrijven de limiet verhogen omdat ze de relevantie van de cheques inzien voor de koopkracht van hun werknemers. Op dit moment kent 62% van de Belgische bedrijven de maximale nominale waarde toe.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(ch/em)

15 april 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook