Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 421

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur en teamcoach bij De Lijn: veel afwisseling en altijd onder de mensen

Hoe crisisbestendig is jouw job?

Hoe crisisbestendig is jouw job
Als de economie sputtert, komen sommige jobs onder druk te staan. Maar er zijn ook jobs die minder gevoelig zijn voor crisissen. Integendeel: ze doen het dan net goed. Luxe en ambachten vallen hieronder. “Ze floreren als nooit tevoren.”

“Werk je in het luxesegment, dan zal je van de crisis niet veel voelen. De rijken hebben immers genoeg geld om een crisis te overbruggen”, schrijft Jan Vanoverbeke, een ex-private banker, in zijn boek ‘Leren van de rijken II’.

Producenten van luxeproducten staan, volgens hem, niet vooraan in de rij om failliet te gaan in crisistijd. En hij geeft een voorbeeld: “2022 was een jaar met een, naar Europese normen, torenhoge inflatie. Tegelijk behaalden de champagnehuizen samen nooit eerder zo’n hoge omzet.”

Naast luxemerken houden volgens hem ook vak- en ambachtslui stevig stand als het er economisch wat turbulenter aan toegaat.

“In tijden van digitalisering lijkt het een contradictie. Maar ik zie rondom mij kwaliteitsvolle ambachtslui floreren als nooit tevoren. Ze zijn schaars, hebben volop werk en verdienen, terecht, goed hun boterham”, aldus Vanoverbeke, die ambacht en luxe overigens hand in hand ziet gaan.

Net doordat via digitalisering alles goedkoper en meer geautomatiseerd loopt, krijgt het ‘mensenwerk’ extra waarde. Rijken betalen graag meer voor iets unieks”, oppert hij. “En wat vind jij het meest uniek: een vaasje van een winkelketen of van de pottenbakker wiens atelier je bezocht hebt en die je aan het werk gezien hebt? Of het kostuum uit een grootwarenhuis versus het maatpak van de kleermaker?”

Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor ambachten

Wat maakt een ambacht interessant?

Ambachten zijn, volgens hem, ideale beroepen om in het topsegment mee te doen. Maar ook algemener zijn het jobs die minder gevoelig zijn voor crisissen, meent de ex-private banker.

“Die ambachtelijke beroepen hebben minder last van concurrentie. Hun werk vereist de fysieke aanwezigheid van de persoon die het uitvoert. Alleen al die factor zorgt voor minder concurrentie uit andere regio’s, laat staan andere landen. En minder concurrentie is minder druk op jouw verkoopprijzen."

Vanoverbeke raadt in zijn boek aan om op de een of andere manier te kiezen voor een ambacht. Zelfs als je (ook) een theoretische opleiding volgde. En zeker als je jong bent en nog getriggerd bent om veel te leren. “Ik vind het bijvoorbeeld geen vreemde combinatie dat iemand overdag werkt voor een accountantskantoor en na de uren zelf houten meubels maakt.”

Ontdek: Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België

Welke jobs krijgen het moeilijk?

Natuurlijk zijn er tegenvoorbeelden van jobs die onder druk komen te staan. “Wanneer bedrijven kampen met hoge energiekosten, kan je als werknemer moeilijker opslag eisen. En wanneer een producent zijn producten niet meer verkocht krijgt omdat de recessie mensen dwingt te bezuinigen, dan zal die zijn personeel ontslaan”, illustreert Vanoverbeke.

Maar, crisis of niet, het is ook een kwestie van jezelf bij te scholen. “Wanneer je automecanicien bent, maar je kent niks van batterijen of software, dan kan de overstap naar elektrische wagens ervoor zorgen dat je werkloos wordt.”

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

En wat zijn de blijvers?

Los hiervan zijn er ook bepaalde beroepen die altijd floreren, besluit hij. “Hoe de economie ook draait. Vuilnis moet blijvend worden opgehaald, dokters en verplegers moeten blijven patiënten verzorgen en notarissen moeten blijven nalatenschappen afhandelen bij overlijden.”

Lees ook: Wat artsen en leraren gemeen hebben

(William Visterin)

21 april 2023
Anderen bekeken ook