Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 417

Volgende
Volgend artikel:

“Onze achtergronden zijn divers, onze drive verbindt ons”

Nieuwe knelpuntberoepen in de bouw

Nieuwe knelpuntberoepen in de bouw
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.

In de lijst van 234 knelpuntberoepen die arbeidsbemiddelaar VDAB recent bekendmaakte, staan maar liefst 41 bouwberoepen. Dat betekent dat de bouwsector goed is voor ruim 1 op 6 van alle knelpuntberoepen in Vlaanderen.

De meesten staan al jaren op die lijst. Zo hebben de werfleider en bouwcalculator haast een jaarlijkse afspraak in de top tien van alle knelpuntberoepen in Vlaanderen. Al zijn in de bouw onder meer ook de schrijnwerker, de bekister, de sanitair installateur en de wegenwerker zware knelpunten.

Extra: De 25 meest gevraagde bouwjobs

Nieuwkomers

Twee nieuwe bouwjobs zijn knelpunten. Enerzijds is dat de bodemonderzoeker, het profiel die de samenstelling van de ondergrond onderzoekt en adviseert bij de exploitatie ervan. Hij of zij ziet toe op boringen en sonderingen.

Een tweede nieuw bouwknelpunt is de aansluiter van waterleidingen. Bij dit profiel is met name de rioollegger een knelpunt. Dat er in Vlaanderen nog veel gebouwen moeten worden aangesloten op het (gescheiden) rioolnetwerk is hier niet vreemd aan.

Lees ook: 3 feiten over jobs in de bouw

Nog voor jaren werk

Het voorbije jaar hebben bouwbedrijven meer dan 24.000 vacatures doorgegeven aan arbeidsbemiddelaar VDAB. Daarmee staat de sector in de top 5 van de grootste jobverschaffers in Vlaanderen.

Intussen blijft bijna 1 bouwvacature op 3 openstaan. Terwijl het aantal werkzoekenden in de bouw krimpt. Daarom wil de sector, volgens bouwfederatie Embuild, mee inzetten op aantrekkelijker bouwonderwijs en op meer kandidaten uit andere sectoren en landen. Dat is nodig om de uitstroom van babyboomers te beantwoorden. Want ook op lange termijn worden veel extra jobs verwacht.

Volgens Embuild zou er jaarlijks 15% de sector verlaten. In de sector van de wegen- en waterbouw en van de gespecialiseerde bouwwerkzaamheden is er zelfs sprake van een afname van 25 à 30% van de arbeidskrachten tegen 2030.

Wil jij graag aan de slag in de bouwsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

Sector in groei

Crisis of niet, de klimaatdoelstellingen en het boomen van de renovatiesector doen de sector enkel groeien. Tegelijkertijd neemt ook de vraag naar nieuwe profielen toe. “Denk maar aan een technicus hernieuwbare energie en afbraak-en renovatieprofielen”, klinkt het bij Embuild.

Ook de digitalisering en automatisering vereisen nieuwe medewerkers, zoals dronepiloten, BIM-modelleurs, 3D-betonprinters en administratieve en coördinerende profielen in bouwbedrijven.

Ontdek: Hoeveel verdien je in de bouwsector?

(William Visterin)

22 februari 2023
  • Jobs voor bouw
Anderen bekeken ook