Vorige

1 van 727

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Hoeveel verdien je in de bouwsector?

31 juli 2019
Vacatures in de bouwsector zijn heel gevarieerd. Naast metselaars, stukadoors en schrijnwerkers kunnen ook managers en ingenieurs er werk vinden. Maar hoe is hun loon opgebouwd? Volgens onze salariskompas (2017) bedraagt het brutoloon er gemiddeld 3.221€. Managers in de bouwnijverheid verdienen gemiddeld bijna het dubbele: 6.069€ (FOD Economie, 2017). Toch is deze sector voornamelijk een arbeiderssector. Van de 265.000 mensen die er werken, zijn er 159.000 arbeiders (Confederatiebouw). Maar hoeveel verdien je nu in de bouwsector?

Werken in de bouw betekent ook de weersomstandigheden erbij nemen. Regen, hagel, maar ook tropische hittes. Toch is dit niet altijd slecht. Zo voorziet de bouwsector ook vergoedingen voor weerverlet. Als het dus teveel regent en je daardoor niet aan de slag kan, word je daarvoor gecompenseerd. Jouw loon in de bouwsector kan daarnaast ook nog variëren door getrouwheidspremies en andere extralegale voordelen.

Beginner in de bouwsector

Net van de schoolbanken en klaar voor een job in de bouwsector? Dan vraag je je misschien af of je diploma een waardig 'bouwmateriaal' is voor jouw toekomstige job. Grote verschillen in het loon van starters met of zonder diploma zijn er echter niet. Als je geen bachelor- of masterdiploma hebt, dan ligt jouw loon als starter gemiddeld op 2.212€. Met een bachelordiploma ligt dit iets hoger, op gemiddeld 2.298€. Een master start in de bouwsector met het hoogste loon, gemiddeld 2.596€.

En wat met opgebouwde ervaring?

Al langer een job in de bouwsector? Ben je al >5 jaar een ervaren rots in het vak, dan ligt jouw loon als niet-kaderlid gemiddeld op 2.276€. Als kaderlid verdien je na 5 jaar al gauw 3.193€. Meer ervaring betekent ook in de bouwsector een hoger loon. Een werknemer met 20 jaar ervaring heeft zo gemiddeld 3.167€ (niet-kaderlid) tot 4.722€ (kaderlid) per maand. 

Extralegale voordelen

Ongeveer 60% van de werknemers krijgt bovenop zijn of haar loon maaltijdscheques. 50 tot 60% krijgt ook een hospitalisatie- en/of groepsverzekering. Een bedrijfswagen krijgt slechts 43% van de niet-kaderleden, vergeleken met 84% van de kaderleden in de bouwsector. Gezien het takenpakket in deze sector verbaasd het weinig dat slechts 10% (niet-kaderleden) tot 25% (kaderleden) van thuis kan werken.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14819 andere jobs