Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 4 werknemers verzuipt na vakantie in het werk

Wanneer kan jij verlof aanvragen?

dromen van vakantie
Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.

Bij veel organisaties en collega’s is vakantieplanning een item. De ene doet het lang op voorhand, de andere liefst spontaan. Meestal gebeurt de aanvraag enkele dagen op voorhand, blijkt uit een nieuwe studie van HR-adviseur SD Worx bij 4.833 werkgevers en 16.011 werknemers in zestien Europese landen. Twee derde (67%) van de Belgische bevraagden kan binnen een week of minder vakantie aanvragen: dat is overigens beter dan gemiddeld in Europa (55%).

Voor 5% van de Belgische werknemers geldt dat ze vakantie 1 tot 2 weken op voorhand aanvragen. Iets meer dan een kwart (28%) moet zijn verzoek dan weer 2 weken tot een maand op voorhand indienen.

Een ongelimiteerd aantal vakantiedagen blijkt overigens geen must. Meer dan 7 op de 10 werknemers zou gewoon bij hetzelfde aantal dagen blijven of slechts een beetje meer vakantie opnemen. En hoeveel vakantie hebben we nodig? Gemiddeld blijken 14 aansluitende dagen vakantie nodig om de batterijen op te laden.

EXTRA: 7 tips om je batterijen weer op te laden

Hoezo niet onbeperkt?

Het valt op dat de meerderheid van Belgische werkgevers dus niet staat te springen voor een onbeperkt aantal (betaalde) vakantiedagen. Het grootste deel (37%) is tegen; een op drie (33%) is neutraal en 30% vindt het een goed idee. Ook al zijn werknemers wat meer positief dan werkgevers, toch tonen de cijfers hoe beide kanten vrij gematigd staan tegenover het concept.

“Het is niet dat iedereen eindeloos vakantie wil. De meeste werknemers zijn hier zeer realistisch in”, stelt Bruce Fecheyr-Lippens Chief People Officer bij SD Worx. “Zowel werknemers als werkgevers hebben eerder een gematigde kijk op onbeperkte vakantietijd.”

ONTDEK: Waarom mensen met 'onbeperkt verlof' uiteindelijk minder verlof nemen...

Overigens zijn er juridisch zeker beperkingen omwille van wetgeving over bijvoorbeeld feestdagen, nachtarbeid en maximale arbeidsduur: je kan al het werk niet plots presteren op zes maanden of om het even wanneer. “Mogelijk speelt ook een psychologisch effect mee: werken geeft mensen een zinvolle invulling, kansen om zich te ontwikkelen en bij te leren en het brengt mensen samen.”, aldus Fecheyr-Lippens.

“Vakantie zorgt ervoor dat de batterijen terug zijn opgeladen. Het varieert van persoon tot persoon, maar gemiddeld geven Belgen inderdaad aan dat ze minimaal 14 aansluitende dagen vakantie nodig hebben om hun batterijen op te laden. Maar ook een snipperdag kan helpen voor een goed evenwicht.”

FAQ: Alle vragen over jouw vakantie beantwoord...

(William Visterin)

30 juni 2023
Anderen bekeken ook