Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

Geeft jouw baas je extra verlof?

Extra verlof
4 op de 10 werkgevers kent extra verlof toe bovenop wettelijk verlof. Hoe zit dat precies?

Je wettelijk verlof is één ding, maar wat als je als werknemer verlof wil bovenop dat wettelijk verlof? Uit een rondvraag van hr-dienstengroep Liantis bij 1.568 werkgevers blijkt dat 41% van de werkgevers verlof toekent bovenop het wettelijk verlof. 6% kent zelfs onbeperkt verlof toe. Verlof om naar een lokaal event te gaan of voor de eerste schooldag komen het meest voor als extra verlof.

Goed voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Want extra vakantiedagen toekennen blijkt een manier voor werkgevers om talent aan te trekken en te behouden.

Lees ook: Kan mijn werkgever me extra vakantiedagen geven?

Mag het?

Je werkgever mag niet zomaar lukraak extra verlof toekennen aan zijn medewerkers, en dus discrimineren.

“Zo is het bijvoorbeeld niet toegelaten dat hij alle mannen in je onderneming extra verlof toekent maar dat de vrouwen uit de boot vallen. Of dat enkel de Belgische werknemers recht hebben op extralegaal verlof, maar buitenlandse werknemers niet”, stelt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis.

En wat met anciënniteitsverlof? Het criterium ‘aantal dienstjaren’ wordt dan weer wel vaak gebruikt, en dat mag. “Denk maar aan een aantal sectorale cao’s die anciënniteitsverlof of loyaliteitsverlof toekennen”, verklaart Matthias Debruyckere. Zo mag je bijvoorbeeld wel op basis van dienstjaren bijkomende verlofdagen toewijzen.”

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

(William Visterin)

13 januari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook