Jaarlijkse vakantie Vorige

1 van 148

Volgende

Onbeperkt verlof mogen nemen: werkt dat wel?

Het Belgische bedrijf Marbles gaf werknemers vorig jaar de optie om onbeperkt verlof te nemen. Een opvallende zet en eentje waar veel werknemers jaloers op zijn. Maar werkt het ook?

14 september 2017

Delen

Het digitale agentschap lijkt een risico te nemen met hun vakantiepolicy, maar helemaal onbekend territorium is het niet, want in Amerika regelen al enkele andere innovatieve bedrijven het verlof van hun medewerkers op deze manier. Toch is het nog geen evidentie. Riskeer je geen leegloop, onhaalbare deadlines, gemiste kansen of werk dat zich opstapelt?

Vakantieregeling

Maar daar komt Marbles met een voorwaarde: werknemers mogen de dagen en hoeveel dat er zijn zelf kiezen, maar moeten wel zien dat hun job uitgevoerd wordt. De verlofregeling had daarbij niet enkel betrekking op daadwerkelijke verlofdagen, maar biedt ook de mogelijkheid om thuis te werken of vanaf een andere locatie, zo kan je op reis gaan voor onbepaalde tijd en toch nog je werk doen. Een mogelijkheid waar werknemers gretig gebruik van maakten. Zo konden ze reizen, maar vanuit hun hotelkamer of tijdens het weekend hun werk verderzetten en pauze nemen wanneer ze wilden. Zo maakte een medewerker gebruik van die optie om zijn vriendin na te reizen naar IJsland en bij haar te zijn, terwijl hij daar ondertussen wel kon verder werken.

Je hoeft je reisdromen dus niet op 'hold' te zetten, terwijl je werkt en vakantiedagen opzij zet. Gedaan met je te haasten om je kinderen naar school te brengen of je druk te maken over het aantal vakantiedagen je moet inzetten als je kind ziek wordt. Ga je verhuizen, heb je een afspraak of een andere persoonlijke situatie die wat extra tijd vergt en waar je anders waardevolle verlofdagen aan verspilde, dan kan je nu van thuis werken, vanuit een flexwerkplek, of neem je verlof zonder je er schuldig of gestresseerd over te voelen. Ideaal toch? Of werd er misbruik van gemaakt?

29,5 dagen vakantie

Eigenlijk niet, in totaal gingen Marbles werknemers gemiddeld 29,5 dagen effectief met vakantie en werd er in totaal naar 61 bestemmingen gereisd. “Wij werken wel degelijk regelmatig en hard. Alleen heb je soms een time-out nodig om productief te blijven, en wij vinden dat je daar niet echt een getal op kan plakken,” stond er in een blogpost van hun bedrijf te lezen. De strategie werkte niet alleen voor hun bestaande werknemers, maar trok ook nieuw talent aan dat zich aangesproken voelde door deze zelfsturende vakantieregeling.

De eindbalans na een jaar? Een geslaagd experiment. Wil je meer lezen over hun ervaring? Surf dan naar hun site en lees hun blog.

(sjv) – Bron: Marbles.be / Bloovi.be / Pub.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?