Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 212

Volgende
Volgend artikel:

De 10 officiële feestdagen van 2024

Waarom vakantie goed is voor een promotie

Waarom vakantie goed is voor promotie
Velen denken dat vakantie nemen slecht overkomt en je carrière negatief kan beïnvloeden. Klopt niet: vakantie kan de kans op promotie net verhogen.

De Amerikaanse Travel Association en auteur Shawn Achor deden onlangs met hun Project: Time Off een van de meest grondige onderzoeken naar de invloed van vakantie op werkgevers- en nemers. Ze stelden vast dat Amerikanen in de afgelopen vier decennia steeds minder vakantiedagen opnamen. Hierbij speelde de angst dat vakantie nemen een negatief signaal zou zijn naar hun manager toe.

Maar volgens hun onderzoek hebben mensen die al hun vakantiedagen opnemen net 6,5 procent meer kans op promotie of loonsverhoging dan mensen die elf of meer dagen betaald verlof laten staan.

“Dat is precies het tegenovergestelde van het vaak gehoorde idee dat je net vooruit komt door aan het werk te blijven”, oppert Shawn Achor in Harvard Business Review. Volgens Achor is het grootste concurrentievoordeel in de hedendaagse economie een positief en geëngageerd brein. “En om echt geëngageerd te zijn op het werk, hebben je hersenen periodieke pauzes nodig om energie op te doen.”

Lees ook: Hoeveel vakantiedagen zijn er nodig om jouw batterijen vol op te laden?

Geluk primeert

Volgens het Project: Time Off-onderzoek associëren managers persoonlijk geluk met productiviteit. Op de vraag welk voordeel managers zou motiveren om hun werknemers meer vakantiedagen te laten opnemen, stond een groter persoonlijk geluk (31 procent) eerst, gevolgd door productiviteit (21 procent). “Waarom wint geluk? Omdat de meeste managers begrijpen dat gelukkige werknemers productiever zijn en beter samenwerken.”

Vier van de tien werknemers uit het onderzoek stelden dat ze geen vakantie kunnen nemen omdat ze te veel werk te doen hebben. “Maar, denk er eens zo over: of je nu vakantie neemt of niet, je zult nog altijd veel werk te doen hebben. Het leven is eindig, en werk is oneindig.”

Maar wat tenslotte als je in een cultuur werkt die het nemen van vakantie gewoon niet aanmoedigt? In dat geval is het, volgens Shawn Achor, tijd om samen met je collega's een nieuw sociaal script op te stellen. “Eentje dat duidelijk stelt dat je, net als je collega’s, al je betaalde vrije dagen opneemt. Want we willen nu eenmaal meer geluk en succes op het werk. En dat geeft iedereen een vrijgeleide om te profiteren van vrije tijd.”

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

(William Visterin)

3 augustus 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook