Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 211

Volgende
Volgend artikel:

Niet-rokers krijgen 6 dagen extra vakantie

Waarom je beter rustig kan ‘uitbollen’ vóór je vakantie begint

Uitbollen voor vakantie
Vakantie! Eindelijk! Kun jij meteen genieten of voel je je de eerste dagen niet zo lekker? Dat is de decompressie, soms is die zo groot dat je er de eerste drie tot vijf dagen ziek van kunt worden met hoofdpijn en andere griepachtige klachten. Eigenlijk zou je minstens twee weken voor de start van je verlof moeten afbouwen op het werk.

Meestal is het omgekeerde het geval: in de laatste weken voor je verlof heb je een overvolle agenda. Want je probeert om alles nog af te werken. De ultieme boodschap: bol rustig uit voor je verlof.

Enkele concrete tips:

  • Stel je prioriteiten voor de laatste weken.
  • Voorzie voldoende tijd voor onverwachte dingen die ongetwijfeld binnenkomen.
  • Maak een prioriteitenlijstje voor na je verlof.
  • Stel je out of office enkele dagen langer in. Dat geeft je na je verlof de tijd om je mailbox op te kuisen.

Al deze zaken geven rust in je hoofd voor, tijdens en na je verlof.

Extra: 10 tips om optimaal te genieten van je vakantie

Plan je vakantie in

Het klinkt vreemd, maar om van een ontspannende vakantie te genieten hou je toch maar beter vast aan structuur. Je lichaam houdt nu eenmaal van voorspelbaarheid. Plan je eerste vrije dagen dus niet propvol.

Vertrek je meteen na je laatste werkdag met het vliegtuig op vakantie, slaap de eerste dag dan gerust uit. Als jij dat wil, de andere dagen natuurlijk ook. Plan wel een bezoek of een activiteit zodat je niet in een zwart gat valt. Reis je met de auto, geef jezelf dan enkele dagen de tijd om te acclimatiseren aan de vakantie voordat je vertrekt. Dan kruip je frisser achter het stuur.

Ontdek: Stressloos op vakantie vertrekken

Vermijd vakantiestress

De ideale duur van je vakantie? Drie opeenvolgende weken geniet de voorkeur om helemaal te ontspannen. De eerste week is om te ontladen en in de volgende twee weken kun je opnieuw helemaal opladen. Niet alle jobs en alle situaties laten dit toe. Zeker niet in de huidige pandemie. In deze omstandigheden is het net beter om korte vakanties te nemen. Je weet immers niet hoe de situatie in België of elders evolueert. Ook dat kan stress met zich meebrengen.

Ook tijdens korte vakanties kun je opladen, op voorwaarde dat je jezelf niet overbelast doorheen het jaar. Daar knelt net het schoentje waardoor de meesten slechts half opgeladen terug gaan werken en opnieuw overbelast geraken. Losse vrije momenten door het jaar zijn dan ook zinvol. Een snipperdag, een verlengd weekend of een gewoon weekend met activiteiten die op vakantie lijken.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Geef jezelf water

Mensen zijn meer dan ooit verbonden met hun werk waardoor het veel moeilijker is om die te scheiden. Laat je laptop dus zéker thuis. Door de aanhoudende pandemie zijn we meer verbonden met het werk dan met familie en vrienden. Ook daardoor kunnen we niet helemaal opladen. Door het gebrek aan sociale contacten, zijn we als het ware aan het verwelken. Geef jezelf dus voldoende water en spreek af met mensen. Maar hou je zeker aan de geldende maatregelen …

Lees ook: 7 tips om je batterijen weer op te laden

(gg/em) - Bron: Het Nieuwsblad

13 augustus 2021
Anderen bekeken ook