Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 211

Volgende
Volgend artikel:

6 tips om na vakantie weer gemotiveerd aan het werk te gaan

10 tips om optimaal te genieten van je vakantie

genieten
Ein-de-lijk, congé! Na weken hard werken, kan verlof soms broodnodig zijn, maar... je komt die eerste dagen toch maar niet in vakantiemodus. Kies nu voor optimaal genot met deze 10 tips!

1. Plan overzichtelijk en op voorhand

Vakantiestress? Doen we niet aan mee! Daarvoor is een overzichtelijke, duidelijke en realistische planning wel essentieel. Zorg ervoor dat je alle taken die je nog moet afwerken voor je verlof oplijst en spreid ze over een ruimere periode. Op die manier behaal je gemakkelijker deadlines en ervaar je minder stress.

Vlak voor je afwezigheid ruim je dan nog je werkplek op en zet je de laatste puntjes op de i. Goed georganiseerd, rust in je hoofd en structuur voor wanneer je weer terugkomt: het ideale recept voor een succesvolle time-out.

2. De laptop blijft thuis

Kan jij je werk moeilijk loslaten? Begrijpelijk, maar zo kan je je nooit volledig ontspannen. Laat daarom je laptop veilig opgeborgen thuis liggen en check ook niet stiekem je mail op je telefoon.

Misschien is het zelfs een goed idee om gewoon even de synchronisatie ervan op je smartphone stop te zetten. Als je daarbij een goede out of office instelt, waarbij je een contactpersoon doorgeeft voor noodgevallen, kan er niets mislopen. Je hebt immers bij stap één al alle losse eindjes aan elkaar geknoopt voor je periode van afwezigheid.

CHECK: Eén op twee Belgen werkt nooit op vakantie

3. Kies een goede vervanger

Ben je toch niet helemaal zeker dat je alles in orde gekregen hebt? Of je bent bang dat er een gigantische stapel aan taken op je zal liggen wachten wanneer je terugkomt? Dan kan je een collega inschakelen die tijdelijk jouw verantwoordelijkheden opneemt. Je legt aan deze persoon de belangrijkste zaken uit en laat zien hoe jij deze normaal afhandelt. Heb je genoeg duidelijkheid gecreëerd? Dan kan je nu met een gerust hart vertrekken.

Lees ook: Kan je baas je verplichten het werk van een collega met vakantie erbij te nemen?

4. Wees actief en creatief

Het lijkt misschien niet zo, maar door eens actief te gaan wandelen, fietsen of rennen, of je creatief bezig te houden door te schilderen of tekenen, zorg je voor opbouwende ontspanning.

Annelies Quaegebeur, loopbaancoach en trainer bij A-lissome vertelt: “Wanneer jij compleet opgaat in een activiteit die niets met je job te maken heeft, zul je merken dat je weer nieuwe inspiratie opdoet. Dit geeft jou vernieuwde energie. Schrijf je plannen en ideeën op in een notitieboekje, zodat je na je verlof even in kunt tunen op het positieve gevoel dat je toen ervaarde.”

5. Spontaniteit mag ook wel eens

Voor veel mensen betekent een job structuur. Je houdt je aan specifieke tijden en strakke planningen. Het goede nieuws is: op vakantie is dit niet nodig. Je moet niet alles strikt inplannen, niks moet en alles mag. Spontane ideeën zijn dan ook perfect, zo kan je elke dag doen waar jij zin in hebt. Een museumuitstap of een dagje chillen aan het zwembad? Het kan allemaal!

FAQ: Alle vragen over vakantie (en meer) beantwoord

6. Wat vind JIJ belangrijk?

Nu je even tijd voor jezelf (en voor je gezin) hebt, is het tijd om te denken aan wat jij belangrijk vindt. Eens lekker knuffelen met je partner, een uitgebreid ontbijt met de kinderen, of eindelijk dat boek lezen dat je al maanden in je kast liggen hebt.

Je kan ook eens wat klussen in de tuin, maar vergeet vooral niet om voldoende me-time te nemen. Het geeft je tijd om na te denken over je leven, wat je fijn vindt en wat je eventueel wil bijsturen.

7. Denk vóór je reis na over je terugkomst

Het is voor de meeste mensen slim om nog enkele dagen thuis in te plannen als je erop uitgaat tijdens je verlof. Anders kom je meteen weer in de “ik-heb-niet-genoeg-tijd”-stress terecht en ben je alweer moe voor je terug gaat werken. Neem tijd om even op te ruimen, je post door te nemen en te herstellen van een eventuele jetlag. Nog even lekker op het gemak doen die laatste vrije dagen, met andere woorden.

Terug uit vakantie? 11 tips om opnieuw op dreef te komen

8. Zorg dat je je niet verveelt

Onderweg zijn naar een vakantiebestemming kan laaaaaaang duren… Om ervoor te zorgen dat je niet gaat liggen piekeren over je job neem je best wat puzzelboekjes, een leuke roman of wat spelletjes mee. Zoek ook op voorhand al uit wat er op je bestemming te doen valt, zeker als je met kinderen op reis gaat. Onderweg zorgen voor rust in je hoofd? Zet dan je favoriete muziek op en ontspan...

9. In één woord: geniet

Het aller-, allerbelangrijkste is dat je geniet van jouw welverdiende vakantie. Doe leuke dingen, bezoek speciale plaatsen en kies voor unieke ervaringen om nooit meer te vergeten. Alleen maar positieve effecten, legt loopbaancoach Annelies Quaegebeur uit: “Door te genieten van deze vrijheid, word je positiever en krijg je weer nieuwe energie. Zodat je na je verlof weer helemaal opgeladen bent voor de nieuwe werkperiode.”

10. Sleep, eat, repeat

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk als je moet gaan werken… Je lichaam heeft echt rust nodig, dus blijf af en toe eens lekker lang liggen. Probeer daarbovenop ook een vast ritme aan te houden en geniet van lekkere maaltijden. Af en toe eens iets gezond is natuurlijk ook wel belangrijk om je energie op peil te houden.

Extra: De beste tips voor een betere slaap

(mr)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.

4 augustus 2021
Anderen bekeken ook