Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 175

Volgende

Stressloos op vakantie vertrekken: 10 tips

De meeste vakanties zijn gepland. Blijf je lekker thuis, ga je weg, of werk je zelfs nog door? Elk mens heeft tijd nodig om zijn batterijen op te laden, want we functioneren het beste met een fris hoofd.
#

Is het bij jou ook zo stressy net voor je verlof en zit je met een heleboel deadlines net voor je vertrek? Met volgende 10 tips ga je relaxter in verlof …

1. Verwittig tijdig je klanten, leveranciers, collega’s en medewerkers

Zo kunnen lopende zaken besproken worden ruim voor je vertrek. Hoe eerder mensen het weten, hoe beter ze rekening houden met je afwezigheid.

2. Plan je werk

Begin niet de grootste projecten op te starten net voor je vertrek. Je bent er anders de hele vakantie mee bezig. Bekijk goed welke zaken je wilt afgerond hebben voor je vertrek en welke kunnen wachten.

3. Organiseer duidelijk je werkoverdracht

Zorg dat je werk overdraagbaar is door werkprocessen. Delegeer de juiste taak naar de juiste persoon. Spreek goed af of je wel of niet te bereiken bent tijdens je verlof voor dringende zaken. Zo word je niet constant gestoord en beperk je achterblijfstress voor de doorwerkers.

4. Laat je telefoontjes doorverwijzen

Informeer naar de mogelijkheden om je telefoon door te schakelen. Gebruik een antwoordapparaat waarin je meldt dat je met verlof bent zonder dat men een boodschap kan inspreken. Geef duidelijk aan vanaf wanneer je terug te bereiken bent.

5. Schakel een “out of the office” in op je mailbox

Vermeld duidelijk wie jou vervangt. En tel een paar extra dagen bij voordat men extern weet dat je terug bent. Zo kun je werk inhalen.

6. Zet jezelf op mediadieet

Zo ben je niet steeds geneigd om je mail te checken. Een weekje geen internet, e-mail, tv of nieuws is zalig om af te kicken van de enorme informatiestroom. De wereld blijft draaien zonder dat jij van alles op de hoogte bent.

7. Pak tijdig je koffers

Neem voldoende tijd om je koffers te pakken. Zorg dat alle reisdocumenten in orde zijn (visum, vliegtuigtickets, identiteitskaarten etc..). Gebruik een inpaklijst of reislijstje als geheugensteuntje. Zo vergeet je niets en kun je met een gerust hart vertrekken. Werk niet door, anders vertrek je oververmoeid. En ben je toch iets vergeten? Geen paniek. Koop het ter plekke op je vakantiebestemming.

8. Plan je agenda na je vakantie niet te vol

Plan de eerste dagen na je vakantie geen vergaderingen of afspraken. Zo heb je tijd vrij voor het doornemen van je post en e-mails.

9. Neem een back-up

Het je het ooit al eens voor gehad dat je pc crashte? Of een inbraak of brand die al je gegevens vernietigde? Neem een back-up. Het bespaart je veel ellende en tijd mocht je het voorhebben.

10. Geniet vooral met al je zintuigen van je vakantie

Ruik de zee, proef een wijntje, kijk naar de prachtige, gele zonnebloemen, voel de warme zon en luister naar de krekels … Geniet bewust van je geliefden en doe eens lekker niks.

Met deze tips kom je uitgeruster terug van vakantie om met volle moed weer in het werk te vliegen. “De meesten denken beter na over wat ze met twee weken vakantie gaan doen, dan over wat ze met de rest van hun leven gaan doen.” (P. Sookdhew)

(svm) 

Sabine van Meenen helpt dienstverleners gefocust groeien naar een mooie omzet, fijne klanten met meer Vrijheid. Sabine werkt met eenvoudige methodes, heldere strategieën en krachtige mindshifts. Met focus, lef en vol vertrouwen onderneem je slimmer, georganiseerder en resultaatgerichter. 

28 juni 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook