Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 212

Volgende
Volgend artikel:

Je batterijen opladen zonder vakantie: 3 tips

Hoeveel vakantiedagen zijn er nodig om jouw batterijen vol op te laden?

Vakantiedagen batterijen opladen
Na de inspanning volgt de ontspanning: voor velen is de vakantie een welgekomen moment om letterlijk even op adem te komen. Hoeveel vakantiedagen heb jij nodig om er op het werk weer helemaal tegenaan te kunnen gaan?

Europees onderzoek

Uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx en research en marketing agency iVox blijkt dat de gemiddelde Belgische werknemer iets meer dan 2 weken vakantie nodig heeft om de batterijen weer optimaal op te laden. Hiermee komt België dicht in de buurt van het Europese gemiddelde van 17,3 vakantiedagen.

Wie de volledige resultaten van het onderzoek bekijkt, merkt meteen een aantal opmerkelijke verschillen op: van slechts 8,5 gewenste vakantiedagen in het Verenigd Koninkrijk tot 27,1 dagen in Spanje en zelfs 34,1 dagen in Finland.

Van 22 tot 46 dagen: hoeveel vakantie krijg jij?

Hoeveel vakantiedagen zijn er nodig om de batterijen volledig op te laden?

Vakantie nodig batterijen opladen

Extra cijfers en letters

Voor wie nood heeft aan wat leerrijke vakantielectuur op zijn of haar vakantiebestemming of staycation: dit zijn bijkomende resultaten die uit het onderzoek gefilterd werden.

1. Kort versus lang

De helft van de Belgische werknemers (49%) geniet duidelijk meer van een langere vakantie dan van een kortere vakantie of verlengd weekend (36%).

Ter vergelijking: een kortere vakantiebreak is nog minder populair in Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen (in Zweden zelfs slechts 24%).

2. Verlofaanvraag

Verlof wordt in België gemiddeld een maand (31 dagen) op voorhand aangevraagd. Lijkt lang? In Duitsland moet je je verlof gemiddeld 75 dagen op voorhand aanvragen… In Zweden (gemiddeld 26 dagen), Noorwegen (14 dagen) en Italië (11 dagen) daarentegen verloopt de aanvraagprocedure dan weer een pak vlotter en vlugger.

Wist-je-datje: 42% van de Belgische werknemers hoeft zijn verlofdagen zelfs helemaal niet op voorhand aan te vragen, meteen de allerhoogste score in Europa. 58,4% van hen kan zelfs vakantie à la carte nemen wanneer hij of zij daar nood aan heeft.

Lees ook: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje

3. Vaste periode versus flexibel

42% van de Belgische werknemers neemt elk jaar in dezelfde periode vakantie. Hiermee scoren ze iets hoger dan het Europese gemiddelde van 37% en zijn ze te vergelijken met de Nederlanders (45%), de Italiaanse (42%) en Spaanse (39%) werknemers.

Ter vergelijking: bij Finse werknemers verkiest slechts 23% een vaste vakantieperiode.

Wist-je-datje: vooral getrouwde en samenwonende werknemers houden vast aan een jaarlijkse, vaste vakantieperiode. Singles zijn dan weer flexibeler: slechts 1 op 3 verkiest een jaarlijkse vaste vakantieperiode.

Ontdek: 10 tips om optimaal te genieten van je vakantie

4. Onbetaald verlof

40% van de Belgische werknemers is bereid om onbetaald verlof op te nemen wanneer het wettelijk aantal toegestane vakantiedagen opgesoupeerd is.

Ter vergelijking: ook Zweedse (44%), Engelse (43%) en Finse (42%) werknemers staan hiervoor open. Spaanse werknemers (27%) dan weer een pak minder.

Extra: Is onbetaald verlof een recht?

(fd) - Bronnen: SD Worx & iVox

8 juli 2022
Anderen bekeken ook