Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

Is onbetaald verlof een recht?

onbetaald verlof
En wat zijn de gevolgen van verlof zonder wedde? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian. Zijn antwoord?

Neen. Je hebt geen recht op onbetaald verlof of ‘verlof zonder wedde’. Integendeel, als werknemer ben je contractueel verplicht het overeengekomen werk uit te voeren.

Wettig afwezig ben je enkel als gevolg van onder andere arbeidsongeschiktheid, wettelijke feestdagen, jaarlijkse vakantie en tijdskrediet. Daarnaast kan je slechts van het werk afwezig blijven mits het akkoord van je werkgever. Je werkgever is overigens niet verplicht dat verzoek in te willigen.

Lees ook: Wanneer ben je als werknemer (on)wettig afwezig?

Goede afspraken

Wordt je verlof zonder wedde toegestaan, dan kan je bij gebrek aan wettelijke omkadering volledig vrij met je werkgever de modaliteiten vastleggen: hoelang zal je afwezig blijven, kan je je bedrijfswagen, laptop of gsm (eventueel tegen vergoeding) gebruiken, moet je beschikbaar zijn voor eventuele vragen, kan je nog terugkeren?

Tijdens het verlof zonder wedde betaalt de werkgever geen loon uit, wat ook gevolgen heeft op het vlak van de sociale zekerheid.

Ziekteverzekering

Je beschikt in principe over geen enkel recht. Je kan wel voor maximum 3 maanden per kalenderjaar een voortgezette ziekteverzekering aangaan. Je betaalt daarvoor persoonlijke bijdragen.

Onbetaald verlof nemen: wat zijn de gevolgen?

Jaarlijkse vakantie

Je verliest een aantal vakantiedagen (afhankelijk van de duur van het verlof zonder wedde) in het jaar volgend op het jaar waarin je verlof zonder wedde hebt genomen.

Extra: Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

Werkloosheid

De dagen onbetaald verlof worden niet in rekening genomen voor de wachttijd die je recht op werkloosheidsuitkeringen bepalen.

Pensioen

Als je de bovenvermelde persoonlijke bijdragen betaalt, wordt deze periode als een gelijkgestelde periode beschouwd voor je pensioen. Worden de bijdragen niet betaald, dan betekent dit een verlies van pensioenrechten.

Ontdek: Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian - Meer info: www.werk.belgie.be

21 oktober 2019
Anderen bekeken ook