Stress
Vorige

1 van 501

Volgende
Volgend artikel:

Wat je moet eten tegen een burn-out

Meer vakantie, minder stress?

Meer vakantie minder stress
Het was een moeilijk jaar. Een jaar waarin werknemers hun meest flexibele beentje moesten voorzetten. Lange dagen thuiswerken waarbij de grens met vrije tijd erg vaag werd. Voor heel wat medewerkers heerste er ook onzekerheid over de toekomst. Allemaal dingen die impact hebben op het mentaal welzijn. Daarom willen meer en meer bedrijven extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?

Wetenschappers en gedragspsychologen zijn het erover eens: ontspanning zorgt voor meer creativiteit en productiviteit. Werknemers die terugkomen uit verlof zijn doorgaans stressbestendiger en frisser. Daarom bedenken veel bedrijven allerlei manieren om hun werknemers extra verlof te geven. LinkedIn, Netflix en Google sprongen alvast op de kar, maar ook kleinere bedrijven willen hun werknemers extra adempauze gunnen. Er ontstonden al enkele vernieuwende initiatieven.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Pop-upvakantiedagen

Een van die voorstellen zijn de pop-upvakantiedagen. Je werkgever geeft je plots een verlengd weekend of een paar dagen vrij. Op zich een mooi gebaar, maar dit kan ook juist voor meer stress zorgen. Denk maar aan de mensen die een gezin runnen en hun activiteiten minutieus op voorhand moeten inplannen. Of stel dat je op het punt staat om een belangrijke deal te sluiten met een klant, of je zit met een vrij strakke deadline voor een project ...

Waarschijnlijk heb je dan tijdens je pop-upverlof al nachtmerries over de overvolle mailbox die op je wacht. Werknemers appreciëren dus wel wat extra dagen, maar zien ze toch liever langer op voorhand ingepland.

Ontdek: Kan mijn werkgever me extra vakantiedagen geven?

Onbeperkt vakantie

Nog zo’n revolutionair idee is om geen limieten meer te zetten op het aantal op te nemen vakantiedagen. Voorstanders spreken hier van een win-winsituatie. Je hoeft als werknemer nooit meer te calculeren hoeveel dagen je nog hebt en of iets écht wel de moeite is om een kostbare vakantiedag aan te spenderen. En werkgevers hoeven geen tijd meer te steken in ingewikkelde verlofregelingen. Onderzoek zou uitwijzen dat er van dit systeem geen misbruik gemaakt wordt. Misschien een idee om voor te stellen als proefproject bij de volgende teammeeting?

Onbeperkt verlof mogen nemen: werkt dat wel?

Menselijk welzijn

Het is onwaarschijnlijk dat een beetje extra verlof écht de sleutel is tot minder burn-outs. Maar dat betekent niet dat het overbodig is. Belangrijk is wel dat bedrijven erop letten dat ze oprecht zijn in hun bedoelingen. Anders krijgt de werknemer het gevoel dat het een soort compensatie is om daarna een extra tandje bij te steken. Of – erger nog – dat hun verlof hen voortaan wordt opgelegd.

Het is sowieso positief dat meer en meer bedrijven oog hebben voor het mentaal welzijn van hun medewerkers. De tijd dat er enkel werd gekeken naar prestaties is definitief voorbij. Het is de mens die telt. En die heeft op tijd en stond rust nodig …

Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

(aj/em) - Bronnen: AD en BBC

18 augustus 2021
Anderen bekeken ook