Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 212

Volgende
Volgend artikel:

Je batterijen opladen zonder vakantie: 3 tips

Mag je vakantiedagen overdragen?

Mag je vakantiedagen overdragen
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen versoepelt de regeling in 2024 en kan het vanaf dan dikwijls ook.

Vanaf 2024 mogen werknemers, die niet al hun dagen wettelijke vakantie konden opnemen tegen 31 december van het jaar, die dagen in bepaalde gevallen overzetten naar de 24 maanden volgend op dit vakantiejaar.

Het lukt werknemers namelijk niet altijd om alle wettelijke vakantiedagen tijdens het kalenderjaar op te nemen, bijvoorbeeld bij zwangerschapsverlof. Nu gaan niet opgenomen verlofdagen gewoon verloren. Maar zoiets is binnenkort verleden tijd: het wordt mogelijk om in bepaalde situaties je wettelijk verlof over te dragen naar de volgende twee jaar, dus 24 maanden.

Jaarlijkse vakantie: nieuwe regels vanaf 2024

“Extralegale vakantiedagen kan je als werknemer vandaag soms al meenemen naar het volgend jaar. Die dagen komen bovenop de wettelijke vakantie. Denk aan binnen bepaalde sectoren afgesproken extra verlofdagen of flexibele verloning (het zogenaamde cafetariaplan). Al zetten werkgevers vaak wel een plafond of termijn voor het overdragen van die vakantiedagen in hun arbeidsreglement”, aldus juridisch expert Matthias Debruyckere van hr-dienstengroep Liantis.

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

Voorwaarden voor wettelijke dagen

De regel rond het overdragen van wettelijke verlofdagen zal daadwerkelijk van kracht zijn vanaf 1 januari 2024 (rechten opgebouwd in het vakantiedienstjaar 2023), en het is dus vanaf 1 januari 2025 dat een werknemer meer dan 4 weken wettelijke vakantie zal kunnen opnemen in eenzelfde kalenderjaar.

Wel belangrijk: ook in 2024 kunnen niet alle wettelijke vakantiedagen de 24 maanden nadien overgedragen worden.

Overdracht van vakantiedagen zal enkel kunnen in geval van arbeidsongevallen, ziekte, moederschapsrust of vaderschapsverlof, geboorteverlof, adoptieverlof of pleegouder- of pleegzorgverlof. Als het wettelijk verlof om andere redenen niet kon worden opgenomen, is er geen mogelijkheid tot overdracht.

Concreet gaat het om een aanpassing van de Belgische wetgeving aan een Europese richtlijn uit 2003 over de organisatie van de arbeidstijd. In 2016 had Europa België op de vingers getikt omdat het het recht op vier weken rust per jaar voor elke voltijds werkende Europeaan onvoldoende garandeerde.

Check: Hoeveel vakantiedagen zijn er nodig om jouw batterijen vol op te laden?

(William Visterin)

10 mei 2023
Anderen bekeken ook