Ziekte
Vorige

1 van 139

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat ondersteunt Rentree

Ziek tijdens je vakantie? Dan verlies je geen vakantiedagen meer

Ziek op vakantie - vrouw
Word je ziek tijdens je welverdiende vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.

Nieuwe regelgeving

Ziek worden tijdens je verlof, het overkomt iedereen wel eens. Toch hoeft dit niet langer een sfeerbreker te zijn: door een gelijkstelling van de Belgische regelgeving met het Europese recht kun je die vakantiedagen recupereren en opnemen op een later tijdstip. Als alles volgens plan verloopt, treedt de nieuwe regelgeving in werking op 1 januari 2023.

Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen

Wat verandert er voor jou als werknemer?

Door de nieuwe regelgeving heb je binnenkort het recht om niet-opgenomen vakantiedagen wegens ziekte later op te nemen. Je vakantie wordt dus onderbroken en de ziektedagen tijdens je verlof kun je dus nog op een ander tijdstip recupereren. Voor deze ziektedagen zul je - in tegenstelling tot wat nu van toepassing is - wél een gewaarborgd loon krijgen.

De voorwaarde is dat je als werknemer je werkgever hiervan onmiddellijk (= binnen de 2 dagen na het doktersbezoek) op de hoogte brengt. Ook moet je hem of haar een medisch getuigschrift bezorgen én melden dat je die vakantiedagen later wil opnemen. Hou er als zieke werknemer wel rekening mee dat een medische controle op je vakantieadres nog altijd mogelijk is.

Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?

De niet-opgenomen vakantiedagen neem je best zo snel mogelijk op, mits akkoord van de werkgever kan de lopende verlofperiode zelfs verlengd worden.

Kun je die vakantiedagen echt niet opnemen vóór 31 december van het lopende vakantiejaar? Dan zal je werkgever de vakantiedagen overdragen naar het volgend jaar. Je ontvangt alleszins wel enkel vakantiegeld voor je uitgestelde vakantie, dit wordt betaald bij de loonafrekening van de maand december.

Extra: Bereken je vakantiegeld

(fd)

4 april 2022
Anderen bekeken ook