Terug naar overzicht
Vorige

27 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Sales consultant

Wat doet en verdient een douanedeclarant?

De internationale handel is een complex kluwen van regels en procedures. Douanedeclaranten zijn de experts die bedrijven helpen om door die wirwar te navigeren. Welke opleiding moeten zij genieten, welke skills zijn belangrijk en wat zijn de mogelijke specialisaties binnen het beroep? En ook: wat verdient een douanedeclarant in België? Een overzicht...
Het beroep van douanedeclarant

Wat doet
een douanedeclarant?

Een douanedeclarant is verantwoordelijk voor het afhandelen van douaneformaliteiten voor import- en exportzendingen. Dit omvat het invullen van douanedocumenten, het berekenen en verwerken van invoer- en uitvoerbelastingen, het regelen van inspecties en het afhandelen van alle benodigde papierwerk voor de grensoverschrijdende handel.

Concreet bestaat hun takenpakket uit het ...

 • ... adviseren over douanewetgeving: ze helpen bedrijven te begrijpen wat de regels en voorschriften zijn voor import en export.
 • ... opstellen van douaneaangiften: ze verzamelen de nodige documenten en informatie om de aangiftes correct in te vullen.
 • ... onderhouden van contacten met de douane: ze communiceren met de douaneautoriteiten om ervoor te zorgen dat de processen soepel verlopen.
 • ... beheren van douanevergunningen: ze helpen bedrijven met het aanvragen en beheren van de nodige vergunningen.
 • ... opvolgen van douanedossiers: ze houden de status van de dossiers in de gaten en zorgen voor een correcte afhandeling.
Past de job van een douanedeclarant bij jou? Go for happy en ontdek het actuele vacatureaanbod
#

Wat moet een douanedeclarant
gestudeerd hebben?

Om douanedeclarant te worden, is een gedegen kennis van internationale handel, douanewetgeving en administratieve procedures vereist. In België kunnen aspirant-declaranten relevante opleidingen volgen aan instituten zoals Syntra of in het hoger onderwijs aan bijvoorbeeld de Karel de Grote Hogeschool.

illustration-books

Hoe word je
een douanedeclarant?

Naast een opleiding is het belangrijk om relevante werkervaring op te doen. Je kunt stage lopen bij een douane-expediteur of bij de douane zelf.

Er is weliswaar geen vaste route om douanedeclarant te worden. De meeste mensen starten hun carrière als junior douanedeclarant of als administratief medewerker op een douane-expeditiebedrijf, of in d elogistieke sector als logistiek medewerker of expediteur. Na het opdoen van ervaring kunnen ze doorgroeien naar meer verantwoordelijke posities.


Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

46 vacatures beschikbaar voor douanedeclarant

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een douanedeclarant hebben?

Als douanedeclarant moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Grondige kennis van douanewetgeving en -procedures is noodzakelijk.
Het is belangrijk om details te kunnen herkennen en fouten te vermijden.
Je moet duidelijk en beknopt kunnen communiceren met klanten, collega's en de douane.
Engels is een must, maar kennis van andere talen is een pluspunt.
Je moet creatief kunnen denken om oplossingen te vinden voor complexe problemen.
Je moet vlot kunnen werken met computers en softwareprogramma's.
Je moet onder tijdsdruk kunnen werken en in stressvolle situaties het hoofd koel houden.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van douanedeclarant?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een douanedeclarant. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als douanedeclarant verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een douanedeclarant?

Het gemiddeld bruto maandsalaris van een douanedeclarant in België ligt tussen 2.200 euro en 3.500 euro, afhankelijk van ervaring en werkgever.

Over het algemeen kunnen meer gespecialiseerde douanedeclaranten een hoger salaris verwachten dan hun algemeen geschoolde collega's. Voor douanedeclaranten met specialisaties als douane consultancy en export- of importdeclaranten kunnen salarissen variëren van 2.800 euro tot 4.500 euro, of meer.

Extra

De specifieke extralegale voordelen die aan douanedeclaranten worden aangeboden, kunnen variëren afhankelijk van de sector, de grootte van het bedrijf en individuele onderhandelingen. De meest gangbare zijn weliswaar: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan of groepsverzekering, flexibele werktijden of de mogelijkheid om van thuis uit te werken én een bedrijfswagen, voor zij die regelmatig voor het werk moeten reizen of zich in een functie bevinden waarvoor mobiliteit essentieel is.

Sommige werkgevers bieden ook bonussen of prestatiegerelateerde beloningen aan op basis van individuele prestaties, teamresultaten of het algehele succes van het bedrijf. Ook diverse relevante opleidingsmogelijkheden, cursussen en workshops behoren tenslotte regelmatig tot het extralegale pakket van douanedeclaranten.

Krijg jij loon (en extralegale voordelen) naar werk? Maak je vergelijking via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een douanedeclarant
2.900 /maand
Minimum €2.200
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Hospitalisatieverzekering
 • Groepsverzekering
 • Aanvullend pensioen
 • Flexibele werkuren
 • Thuiswerk
 • Bedrijfswagen
 • Bonus/commissie