Mag jij volgend jaar een opslag verwachten?

Wie volgend jaar hoopt op een loonsverhoging zal die, anders dan dit jaar, niet door de indexering in de schoot geworpen krijgen.

25 juni 2009

Delen

Krijg jij volgend jaar opslag?

“Momenteel maken we zelfs een deflatie in plaats van een inflatie mee. Het einde van het jaar is natuurlijk nog niet in zicht maar het is zeer de vraag of we een inflatie van één procent zullen halen. Op dat vlak vrees ik dat we weinig mogen verwachten”, zegt Brecht Decroos, associate director organisational talent management bij Hudson.

Het voordeel van een lage index is dat werkgevers budgettaire ruimte krijgen om individueel te belonen. Vraag is of, gezien de tegenvallende bedrijfsresultaten van 2009, die ruimte er zal zijn. Decroos denkt van niet.

‘De marges voor loonsverhoging zijn niet zo groot’

“Ik verwacht niet dat bedrijven volgend jaar zomaar twee tot drie procent opslag bovenop de index gaan geven. In de meeste organisaties ligt de focus nog te hard op het reduceren van de kosten. Daarnaast nemen bedrijven in deze tijden liever een gematigd imago aan als het over loonsverhogingen gaat. Gezien de zeer beperkte loonnorm die werd vastgelegd tijdens het interprofessioneel akkoord, is dat ook gewenst. Bovendien zullen de marges voor loonsverhoging, als gevolg van het moeilijke jaar 2009, ook niet zo groot zijn. Het niveau van de voorbije drie, vier jaar zullen we dus niet halen. Hooguit een opslag van 3 procent, indexering inbegrepen, zal al zeer mooi zijn.”

Op zoek naar fiscaal aantrekkelijke alternatieven voor bonus

Ook het variabele loon, nu nog goed voor 0,2 procent extra groei, zou volgens Decroos volgend jaar wel eens beduidend lager kunnen liggen. Gezien de tegenvallende resultaten mag dat geen verrassing zijn. Maar die trend zorgt er wel voor dat steeds meer bedrijven het klassieke bonussysteem, waarbij de werknemer vaak niet meer dan dertig procent netto ontvangt van wat die bonus zijn werkgever in het totaal kost, op zoek gaan naar fiscaal meer aantrekkelijke alternatieven.

Zo blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Hudson dat een op vijf van de bedrijven denkt aan het doorstorten van (een gedeelte van) de bonus naar een groepsverzekering of een pensioenplan.

“Voor zowel werkgevers als werknemers is België een niet zo fiscaalvriendelijk land, wat er voor zorgt dat wanneer er fiscaalgunstige opportuniteiten worden aangeboden, heel wat organisaties op de kar springen. Waarom denk je dat bedrijven variabel loon willen doorstorten naar de groepsverzekering? Niet omdat ze in eerste plaats wensen werk te maken van een goed pensioen voor hun werknemers, wel omdat er netto meer overblijft van het bedrag dat zij er insteken”, verklaart Decroos.

Op 8 jaar tijd is ons loon met bijna 43 procent gestegen

Wie dit of volgend jaar geen opslag krijgt, kan zich troosten met de gedachte dat ons loon op acht jaar tijd met bijna 43 procent gestegen is. De helft van die stijging is het gevolg van indexeringen, de andere helft van loonsverhogingen en een gestage stijging van het aandeel variabel loon.

Betekent dit nu dat we met zijn allen op acht jaar tijd bijna de helft meer verdienen? “Dit betekent dat als je elk jaar dezelfde analyse maakt van dezelfde mensen met dezelfde job je zal merken dat hun loon met 43 procent gestegen is. Concreet geldt dat pakweg voor de boekhouder die in 2001 al enkele jaren in functie was. Als hij nu, acht jaar later, nog altijd even graag boekhoudt en diezelfde job nog steeds uitoefent, op diezelfde plaats, zal zijn loon in die orde van grootte zijn toegenomen.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.