Terug naar overzicht
Vorige

22 van 86

Volgende
Volgend artikel:

Productmanager

Wat doet en verdient een elektrotechnieker?

Een elektrotechnicus is in onze moderne technologische maatschappij niet meer weg te denken, voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van allerhande elektrische systemen en apparatuur. Wat houdt deze boeiende baan precies in? Welke vaardigheden zijn nodig? Hoe kunnen zij zich nog specialiseren? En - niet te vergeten – welk salaris mag en kan een elektrotechnieker in België verwachten?
Het beroep van elektrotechnieker

Wat doet
een elektrotechnieker?

Van huishoudelijke elektrische bedrading tot industriële automatisering, de expertise van een elektrotechnieker strekt zich uit over een breed scala aan toepassingen. Ze zijn verantwoordelijk voor het plannen, installeren, onderhouden en repareren van elektrische systemen en apparaten. Dit omvat alles van het bedraden van huizen en gebouwen, het aansluiten van schakelborden en het oplossen van storingen, tot het werken aan industriële machines en elektrische infrastructuur.

Elektrotechnici werken vaak nauw samen met ingenieurs en andere vakmensen om ervoor te zorgen dat elektrische systemen veilig en efficiënt functioneren. Tot hun takenpakket behoren:

  • Ontwerpen van elektrische installaties: Elektrotechnici analyseren de noden van klanten en ontwerpen elektrische installaties die veilig, efficiënt en voldoen aan de normen.
  • Installeren van elektrische systemen: Ze installeren kabels, schakelaars, stopcontacten, verlichting en andere elektrische componenten.
  • Onderhoud en herstellingen: Elektrotechnici voeren preventief onderhoud uit op elektrische installaties en herstellen storingen.
  • Keuringen: Ze voeren keuringen uit van elektrische installaties om de veiligheid te garanderen.
Op zoek naar een nieuwe/eerste job als elektrotechnicus? Bekijk de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een elektrotechnieker
gestudeerd hebben?

Om elektrotechnieker te worden, zijn er verschillende opleidingspaden mogelijk. Veel elektrotechnici beginnen in het secundair onderwijs, waar ze een studierichting zoals elektriciteit of elektromechanica volgen.

Een andere optie is om een leerling-traject te volgen, waarbij je in de praktijk werkt en tegelijkertijd een opleiding volgt bij een erkend leerbedrijf.

Er zijn weliswaar nog meer opleidingsmogelijkheden, waaronder bachelor- en masterprogramma's in elektrotechniek, elektronica, energietechnologie en automatiseringstechnologie.

illustration-books

Hoe word je
een elektrotechnieker?

Voordat je als elektrotechnicus aan de slag kunt, is het vaak noodzakelijk om relevante ervaring op te doen, meestal in de vorm van stages of leercontracten tijdens je opleiding.

Na het behalen van een diploma kunnen elektrotechnici posities vinden bij elektrische installatiebedrijven, engineeringfirma's, fabrikanten, nutsbedrijven en andere organisaties die elektrische systemen gebruiken of produceren. Of ze gaan als elektricien aan het werk en bouwen zo de nodige kennis en vaardigheden verder op.

Ontdek: wat doet en verdient een elektricien?

Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

2723 vacatures beschikbaar voor elektrotechnieker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een elektrotechnieker hebben?

Als elektrotechnieker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een diepgaand begrip van elektrische principes en systemen is essentieel.
Het vermogen om complexe elektrische problemen op te lossen en storingen te diagnosticeren.
Bekwaamheid in het werken met gereedschap en het uitvoeren van nauwkeurige installaties.
Elektrotechnici moeten soms inventieve oplossingen bedenken.
Het opsporen van storingen kan tijdrovend zijn.
Elektrotechnici werken vaak in teams.
Het naleven van veiligheidsvoorschriften en procedures om risico's te minimaliseren.
Effectieve communicatie met klanten, collega's en leidinggevenden.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van elektrotechnieker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een elektrotechnieker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als elektrotechnieker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een elektrotechnieker?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een elektrotechnicus varieert afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en werkgever. Volgens recente gegevens ligt het salaris in België tussen 2.500 euro en 4.000 euro per maand.

Specialisaties kunnen het salaris nog verhogen. Specialisten in gebouwautomatiseringssystemen kunnen een loon tot 4.500 euro/maand verdienen, terwijl elektrotechnici actief in de scheep- en luchtvaart gemiddeld zo’n 4.700 euro bruto per maand betaald krijgen.

In telecommunicatie en industriële automatisering kan dit nog verder oplopen tot 5.000 euro bruto per maand, terwijl elektrotechnici met een specialisatie in duurzame energie of EV-technologie tot wel 5.500 euro bruto per maand op hun loonbrief geprint zien.

Extra

De specifieke extralegale voordelen die elektrotechnici ontvangen, kunnen variëren afhankelijk van de sector, de grootte van het bedrijf en/of individuele onderhandelingen. De meest voorkomende in België zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan of groepsverzekering, een bedrijfswagen (met tankkaart of laadpas), een gsm-abonnement (inclusief data) en een internetvergoeding.

Sommige werkgevers bieden hun elektrotechnici tevens de mogelijkheid om doorlopende opleidingen en bijscholingen te volgen, om hun vaardigheden en kennis te verbeteren. En heel wat elektrotechnici kunnen tenslotte profiteren van flexibele werkuren, waardoor ze hun werktijden kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften en verplichtingen.

Krijg jij het loon en de extralegale voordelen die je verdient? Check en vergelijk via het Jobat Salariskompas!
Gemiddelde brutosalaris van een elektrotechnieker
3.300 /maand
Minimum €2.500
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Groepsverzekering
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Thuiswerk
  • Flexibele werkuren