Terug naar overzicht
Vorige

76 van 104

Volgende
Volgend artikel:

Opvoeder

Wat doet en verdient een elektricien?

Elektriciens zorgen ervoor dat elektrische systemen veilig en efficiënt werken. Of het nu gaat om het verhelpen van storingen in je huis, het installeren van verlichting in een kantoorpand of het onderhouden van elektrische systemen in fabrieken: elektriciens klaren de klus! Hieronder gaan we dieper in op hun takenpakket, benodigde opleidingen en specialisaties, alsook het loon en de extralegale voordelen die zij ontvangen voor hun werk.
het beroep van elektricien

Wat doet
een elektricien?

Een elektricien is verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden, repareren én inspecteren van elektrische systemen. Dit omvat onder andere:

 • Installatie: ze installeren nieuwe elektrische systemen in woningen, gebouwen en industrieën. Dit omvat bedrading, stopcontacten, schakelaars en verlichting.
 • Onderhoud en reparatie: elektriciens voeren regelmatig onderhoud uit om ervoor te zorgen dat elektrische systemen goed blijven functioneren. Bij storingen of defecten worden zij opgeroepen om deze te repareren.
 • Inspectie: elektriciens voeren inspecties uit om ervoor te zorgen dat elektrische installaties voldoen aan veiligheidsnormen en voorschriften.
Op zoek naar een job als elektricien? Bekijk de openstaande vacatures bij jou in de buurt en... go for happy!
#

Wat moet een elektricien
gestudeerd hebben?

Om elektricien te worden in België, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar. Veel elektriciens beginnen hun opleiding in het secundair onderwijs, waar ze een studierichting zoals elektriciteit of elektromechanica afwerken.

Een andere optie is om een leerling-traject te volgen, waarbij je in de praktijk werkt en tegelijkertijd een opleiding volgt bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast zijn er ook technische scholen en opleidingsinstituten die specifieke cursussen en opleidingen aanbieden voor toekomstige elektriciens.

Een greep uit het aanbod:

illustration-books

Hoe word je
een elektricien?

Na het voltooien van de opleiding is het belangrijk om ervaring op te doen als elektricien. Dit kan onder meer als leerjongen, assistent-elektricien of door het volgen van een stage bij een erkend elektriciteitsbedrijf.

De praktijkervaring is van onschatbare waarde om de nodige vaardigheden te ontwikkelen en vertrouwd te raken met de verschillende aspecten van het beroep.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

1431 vacatures beschikbaar voor elektricien

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een elektricien hebben?

Als elektricien moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Het begrijpen van elektrische systemen, circuits, en het kunnen uitvoeren van technische taken zoals bekabeling en installatie.
Een elektricien moet in staat zijn om elektrische installaties aan te leggen, te onderhouden en te repareren.
Een elektricien moet zich bewust zijn van de gevaren van elektriciteit en werken volgens de veiligheidsvoorschriften om ongelukken te voorkomen.
Het kunnen identificeren en oplossen van elektrische storingen en problemen.
Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel om instructies te begrijpen en duidelijk te communiceren met klanten en collega's.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van elektricien?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een elektricien. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als elektricien verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een elektricien?

Het salaris van een elektricien in België kan variëren op basis van ervaring, locatie en specialisatie. Over het algemeen kan een startende elektricien een bruto maandsalaris verwachten tussen 2.000 euro en 2.500 euro. Met toenemende ervaring kan dit oplopen tot 3.500 euro of meer.

Het maandsalaris van meer gespecialiseerde elektriciens kan nog verder oplopen, tot gemiddeld 4.000 euro. Een automatiseringstechnicus en/of elektrotechnisch ingenieur verdient gemiddeld zelfs tot 5.000 euro bruto per maand dankzij zijn/haar specifieke specialisatie.

Extra

Vanzelfsprekend worden ook elektriciens veelal extra beloond met een stel extralegale voordelen bovenop hun loonpakket, zoals daar zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullende pensioenregeling en/of prestatiebonussen.

Elektriciens die vaak onderweg zijn voor hun werk, zoals vertegenwoordigers of servicemonteurs, kunnen in sommige gevallen ook een bedrijfswagen krijgen als extralegaal voordeel, al of niet gepaard met een tankkaart. Zolang ze hun taken voltooien binnen de afgesproken deadlines, kunnen steeds meer elektriciens ook genieten van flexibele werkuren. Tenslotte ook diverse opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden komen vaak voor.

Vergelijk je loon: Verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een elektricien
3.000 /maand
Minimum €2.000
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Ecocheques
 • Hospitalisatieverzekering
 • Aanvullend pensioen
 • Bonus/commissie
 • Bedrijfswagen
 • Tankkaart / laadpas
 • Flexibele werkuren