Terug naar overzicht
Vorige

25 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Dakwerker

Wat doet en verdient een burgerlijk ingenieur?

Als een sleutelfiguur in de wereld van engineering en technologie, speelt de burgerlijk ingenieur een voorname rol bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de infrastructuur die de basis vormt van onze samenleving. Van het ontwerpen van bruggen en gebouwen tot het ontwikkelen van geavanceerde technologische systemen... Wat doet een burgerlijk ingenieur precies? Welke vaardigheden zijn het belangrijkst? En wat verdienen ze aan loon en extralegale voordelen?
Het beroep van burgerlijk ingenieur

Wat doet
een burgerlijk ingenieur?

Een burgerlijk ingenieur is verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van verschillende soorten infrastructurele projecten. Dit kan variëren van wegen en bruggen tot water- en energievoorzieningen.

Ze zijn betrokken bij elke fase van een project, van het initiële concept en ontwerp tot de uiteindelijke implementatie en het beheer ervan. Hun werk vereist een grondige kennis van wiskunde, wetenschap, en technische principes om complexe problemen op te lossen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Burgerlijk ingenieurs zijn met andere woorden verantwoordelijk voor:

  • Ontwerp: van concept tot realisatie, ze vertalen technische en wetenschappelijke kennis in concrete ontwerpen.
  • Analyse: ze berekenen de sterkte, stabiliteit en efficiëntie van constructies en systemen.
  • Beheer: ze leiden projecten van begin tot eind, bewaken budgetten en deadlines, en coördineren met diverse teams.
  • Onderzoek: ze blijven op de hoogte van nieuwe technologieën en materialen, en voeren innovatieve studies uit.
Als burgerlijk ingenieur (m/v) aan de slag? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een burgerlijk ingenieur
gestudeerd hebben?

Om een burgerlijk ingenieur te worden, is een masterdiploma in de ingenieurswetenschappen vereist.

Check: Welke ingenieur verdient het meest?

In België bieden verschillende universiteiten programma's aan zoals burgerlijk ingenieur architect, burgerlijk ingenieur bouwkunde, burgerlijk ingenieur elektrotechniek, burgerlijk ingenieur werktuigkunde en burgerlijk ingenieur computerwetenschappen, elk gericht op specifieke aspecten van engineering.

illustration-books

Hoe word je
een burgerlijk ingenieur?

Na het behalen van een bacheloropleiding in een relevant vakgebied, kunnen aspirant-burgerlijk ingenieurs een masteropleiding volgen aan een erkende universiteit.

Na hun masterdiploma kunnen zij meteen aan de slag als burgerlijk ingenieur. Er is geen specifieke werkervaring vereist, maar stages en/of studentenjobs in de sector zijn zeker een troef.


Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

356 vacatures beschikbaar voor burgerlijk ingenieur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een burgerlijk ingenieur hebben?

Als burgerlijk ingenieur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis van wiskunde, natuurkunde en technische principes is essentieel voor het oplossen van complexe problemen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.
Het vermogen om gegevens te analyseren en conclusies te trekken is cruciaal voor het ontwerpen en optimaliseren van infrastructuurprojecten.
Samenwerken met andere professionals zoals architecten, aannemers en projectmanagers is noodzakelijk voor een succesvolle uitvoering van projecten.
Effectieve communicatie met zowel technische als niet-technische belanghebbenden is belangrijk voor het overbrengen van complexe technische concepten en het verkrijgen van goedkeuring voor projecten.
Kennis van zaken bij het plannen, organiseren en leiden van projecten is een must.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van burgerlijk ingenieur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een burgerlijk ingenieur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als burgerlijk ingenieur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een burgerlijk ingenieur?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een burgerlijk ingenieur in België varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en sector. Over het algemeen kan een burgerlijk ingenieur een competitief salaris verwachten, dat de eerste drie jaar van zijn/haar carrière gemiddeld 3.500 euro bedraagt.

Naarmate de expertise stijgt, groeit ook het maandloon, tot gemiddeld 4.500 euro bruto per maand, of meer. Ook specialisaties - zoals computerwetenschappen of elektrotechniek – worden immers vaak beter betaald vanwege de vraag naar gespecialiseerde kennis en vaardigheden.

Extra

Ook extralegale voordelen kunnen in België sterk variëren voor burgerlijk ingenieurs, afhankelijk van de werkgever, de sector en het individuele arbeidscontract. De meest voorkomende zijn weliswaar: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan, flexibele werkuren en een bedrijfswagen met tankkaart of laadpas.

Veel werkgevers investeren bovendien in de professionele ontwikkeling van hun werknemers door middel van opleidingsprogramma's, workshops en cursussen. Dit stelt burgerlijk ingenieurs in staat om hun vaardigheden bij te werken en zich verder te specialiseren in hun vakgebied.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon me dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een burgerlijk ingenieur
4.500 /maand
Minimum €3.000
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Flexibele werkuren
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas