Jij kyotoot toch ook?

De ambities van het Europese klimaatplan zijn sterk afgezwakt. Reden te meer dus om als werknemer wat vriendelijker te zijn voor het milieu. "Kleine dingen zoals 's avonds je computer uitzetten, maken al een verschil", vertelt expert Milieuzorg Anne Van Autrève.

22 december 2008

Delen

Groen is hot. Voormalig Amerikaans presidentskandidaat Al Gore wist er vorig jaar bijvoorbeeld nog de Nobelprijs mee binnen te rijven. Zijn An Inconvenient Truth zette veel non-believers van de opwarming van het klimaat aan het denken. De heisa gaf ook heel wat kantoren een eco-boost.

"Plots ging er veel meer aandacht naar energiebesparing, ook op het werk", zegt Anne Van Autrève, coördinator van de cel Milieuzorg bij de Vlaamse overheid. "Het zette op het vlak van milieuzorg heel wat in beweging." En dat is hard nodig, want volgens cijfers van het KMI blijft de temperatuur in België jaar na jaar stijgen.

Veel regen en hittegolven

En ook heel wat bedrijven ondervinden zelf negatieve gevolgen van de klimaatsverandering. In België zou 27 procent van de bedrijven te lijden hebben onder het weer. Dat blijkt uit een studie van Atradius, een organisatie die bedrijven ondersteunt bij het beheren van kredietrisico's. Vooral de hevige regenval en hittegolven waarmee de opwarming van het klimaat gepaard gaat, is voor hen een streep door de rekening.

Maar niet alleen op langere termijn levert milieuvriendelijk werken bedrijven iets op, ook op korte termijn kunnen bedrijven die de groene kaart trekken een duit in het zakje doen. Het aluminiumverwerkend bedrijf Metrabel uit Olmen wist bijvoorbeeld jaarlijks 1.500 euro te besparen door de medewerkers te vragen 's avonds hun pc uit te zetten. "Als je bedrijf minder kosten heeft, is dat trouwens in je eigen belang als werknemer", merkt Anton Gerits van Arbeid & Milieu op. "Kosten besparen bevordert de rentabiliteit van je bedrijf, en is dus ook goed voor je eigen werkzekerheid."

 bullets Wat kunnen bedrijven voor het milieu doen?   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.