Terug naar overzicht
Vorige

52 van 86

Volgende
Volgend artikel:

Recruiter

Wat doet en verdient een lasser?

Wie zorgt ervoor dat de metalen ruggengraat van onze samenleving stevig blijft? Lassers! Ze verbinden allerhande metalen componenten, van bruggen tot auto's. We duiken daarom dieper in op het beroep van een lasser, ontdekken wat hun job precies inhoudt, welke opleidingen ze moeten volgen, welk salaris ze betaald krijgen én hoe jij je een weg kunt banen naar deze boeiende carrière.
Lasser aan het werk

Wat doet
een lasser?

Een lasser is een vakman die zich toelegt op het verbinden van metalen onderdelen. Dit kan variëren van het lassen van pijpleidingen tot het creëren van complexe metaalconstructies. Ze werken met verschillende lastechnieken, zoals MIG/MAG-lassen, TIG-lassen en/of elektrodelassen. Het is hun verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de gelaste structuren voldoen aan de hoogste normen van sterkte en veiligheid.

Tot het takenpakket van een lasser behoren:

  • het voorbereiden van de te lassen materialen, zoals het schoonmaken en markeren van de lasnaden.
  • het kiezen van de juiste lasmethode en -apparatuur.
  • het uitvoeren van de laswerkzaamheden volgens de veiligheidsvoorschriften.
  • het controleren van de kwaliteit van het laswerk.

Lasserwerk komt voor in een breed scala aan industrieën, waaronder de bouw, de automobielindustrie, de scheepvaart en de machinebouw. Lassers kunnen zowel in een werkplaats als op locatie werken.

Een job die jou boeit? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) lasser...
#

Wat moet een lasser
gestudeerd hebben?

Om een lasser te worden, moet men meestal een opleiding volgen in lastechniek. Dat kan op school, maar in België zijn er ook verschillende erkende opleidingsinstituten die gespecialiseerde cursussen aanbieden, zoals de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding), Syntra en het Brusselse Ijzer- en Metaalopleidingscentrum (BIMO) bijvoorbeeld.

De opleidingen tot lasser omvatten zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden, waardoor afgestudeerden klaar zijn voor het echte werk.

illustration-books

Hoe word je
een lasser?

Voordat iemand als lasser aan de slag kan, is ervaring vaak een vereiste. Veel lassers beginnen als assistent-lasser of volgen stages om praktische ervaring op te doen.

Het is ook essentieel om de verschillende lastechnieken te beheersen voordat men zelfstandig aan de slag gaat. Certificeringen, zoals de NIL-lascertificaten, kunnen ook een rol spelen bij het aantonen van je bekwaamheid als lasser.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

436 vacatures beschikbaar voor lasser

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een lasser hebben?

Als lasser moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Lassers moeten uiterst nauwkeurig werken om sterke, duurzame lassen te garanderen.
Begrip van diverse lastechnieken en materialen, maar ook het juist kunnen lezen en interpreteren van plannen, is cruciaal voor een succesvolle lasser.
Lassers werken vaak met hitte en gevaarlijke materialen, dus een scherp veiligheidsbewustzijn is een must.
Het werk van een lasser kan fysiek veeleisend zijn, dus goede fysieke conditie is belangrijk.
Lassers moeten snel kunnen reageren op onverwachte uitdagingen tijdens het lassen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van lasser?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een lasser. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als lasser verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een lasser?

Het gemiddelde bruto maandloon van een lasser in België varieert, afhankelijk van zijn/haar ervaring en specialisatie, tussen 2.500 euro en 3.500 euro. Lassers met gespecialiseerde vaardigheden kunnen aanzienlijk hogere salarissen verwachten.

  • Industrieel lassers, die betrokken zijn bij de productie van diverse goederen en machines, kunnen rekenen op een gemiddeld bruto maandloon tussen 2.600 euro en 3.800 euro, afhankelijk van hun specialisatie(s) en ervaring.
  • Als constructielasser mag je uitgaan van een gemiddeld bruto salaris tussen 2.800 euro en 4.000 euro/maand.
  • Pijplassers kunnen een gemiddeld bruto maandloon verwachten tussen 3.000 euro en 4.500 euro, afhankelijk van ervaring en werkgever.
  • Vanwege de hoogwaardige normen en specifieke eisen in de lucht- en ruimtevaart verdienen lassers in deze sector gemiddeld 3.500 euro tot 5.500 euro bruto per maand, afhankelijk van hun ervaring en certificeringen.

Extra

Extralegale voordelen maken vaak ook deel uit van het totale beloningspakket voor lassers. Maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en andere secundaire arbeidsvoorwaarden dragen bij aan het aantrekkelijk maken van de job.

Het precieze pakket kan variëren per werkgever, maar deze voordelen zijn gangbaar in de sector en bieden lassers extra financiële zekerheid en welzijn. Het loont dus niet alleen om je lastechnische vaardigheden te perfectioneren, maar ook om je te specialiseren in een niche binnen het vakgebied om zo je salarisvooruitzichten te optimaliseren.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een lasser
3.000 /maand
Minimum €2.500
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering