Terug naar overzicht
Vorige

51 van 86

Volgende
Volgend artikel:

Lasser

Wat doet en verdient een landmeter?

Landmeters zijn verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de wereld om ons heen. Ze definiëren de grenzen van onze fysieke samenleving door het afbakenen van percelen en eigendommen. Hoe ze dat doen? Wat ze gestudeerd hebben? Welke vaardigheden voor hen noodzakelijk zijn? Wat mogelijke specialisaties zijn én hoe hun loonpakket eruit ziet, beschrijven we hieronder.
Het beroep van landmeter

Wat doet
een landmeter?

Landmeters zijn de architecten van de ruimte. Hun voornaamste taak is het nauwkeurig meten en vastleggen van de fysieke kenmerken van land en vastgoed. Dit omvat het bepalen van eigendomsgrenzen, het in kaart brengen van terreinen en het registreren van hoogteverschillen.

Ze werken in een breed scala aan sectoren, waaronder de bouw, de infrastructuur, de energie en het milieu. Landmeters gebruiken voor hun taken allerlei geavanceerde technologieën zoals GPS, lasers en digitale tools om hun metingen uit te voeren.

Concreet omvat in hun takenpakket:

  • het opmeten van terreinen en gebouwen.
  • het bepalen van grenzen en percelen.
  • het uitzetten van bouwprojecten.
  • het opstellen van landkaarten en plannen.
  • het uitvoeren van milieuonderzoeken.

Landmeters werken vaak in de buitenlucht, maar ze kunnen ook in een kantoor werken. Ze werken samen met een verscheidenheid aan professionals, waaronder architecten, ingenieurs en projectmanagers.

Een job op jouw lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor (m/v) landmeters
#

Wat moet een landmeter
gestudeerd hebben?

Om landmeter te worden, is een opleiding van essentieel belang. Typisch volgen aspirant-landmeters een bacheloropleiding in de landmeetkunde of geografie, gevolgd door een masteropleiding in landmeetkunde. België biedt verschillende instellingen en hogescholen waar deze opleidingen beschikbaar zijn, zoals de KU Leuven, Universiteit Gent en/of Universiteit Antwerpen.

Deze opleidingen leiden je op tot een landmeter met een brede kennis van het vakgebied. Je leert over de verschillende meettechnieken, de wetgeving en de regelgeving die van toepassing is op landmeten, en de verschillende toepassingen van landmeten in de praktijk.

illustration-books

Hoe word je
een landmeter?

Na het afronden van de nodige opleidingen moeten aspirant-landmeters vaak enige ervaring opdoen als assistent-landmeter. Dit stelt hen in staat om vertrouwd te raken met het werkveld en de technieken die ze hebben geleerd in de praktijk toe te passen. Na verloop van tijd kunnen ze dan doorgroeien naar volwaardige landmeters.

Na hun opleiding moeten nieuwe landmeters zich ook inschrijven bij de Orde van Landmeters. Dit is een wettelijk verplichte stap om het beroep van landmeter te mogen uitoefenen. Om je in te schrijven, moet je een aantal bewijsstukken voorleggen, waaronder een bewijs van je diploma en een verklaring van goed gedrag en zeden.


Upload je cv en wordt gevonden door werkgevers
illustration

85 vacatures beschikbaar voor landmeter

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een landmeter hebben?

Als landmeter moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Grondige kennis van geavanceerde meetinstrumenten, geo-informatiesystemen en andere software.
Het vermogen om met precisie metingen uit te voeren en gegevens te interpreteren.
Essentieel voor het begrijpen van de behoeften van cliënten en het effectief rapporteren van hun bevindingen.
Het vermogen om complexe gegevens te interpreteren en problemen op te lossen.
Samenwerken met andere professionals zoals architecten en stedenbouwkundigen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van landmeter?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een landmeter. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als landmeter verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een landmeter?

Volgens recente gegevens verdient een landmeter in België gemiddeld tussen de 3.000 euro en 4.500 euro bruto per maand, afhankelijk van hun ervaring en regio van tewerkstelling.

Specialisaties kunnen het salaris vanzelfsprekend nog verhogen. Een ingenieurslandmeter kan bijvoorbeeld tot 15% meer verdienen dan zijn collega zonder specialisatie, wat neerkomt op een salaris tussen 3.500 euro en 5.200 euro bruto per maand.

Extra

Extralegale voordelen voor landmeters kunnen dan weer variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke arbeidsvoorwaarden. De meest gebruikelijke extralegale voordelen die landmeters in België mogelijk ontvangen, zijn een bedrijfswagen (inclusief brandstofkosten en onderhoud), laptop en mobiele telefoon, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan, flexibele werkuren en opleidingsmogelijkheden.

Afhankelijk van de prestaties van de landmeter en het bedrijf als geheel, kunnen tenslotte ook bonussen worden toegekend als een vorm van erkenning en beloning.

Sowieso is het belangrijk op te merken dat niet alle landmeters dezelfde extralegale voordelen ontvangen en dat de specifieke voordelen kunnen variëren tussen verschillende bedrijven en organisaties. Het is steeds raadzaam om bij je werkgever te informeren over de specifieke extralegale voordelen die worden aangeboden als onderdeel van jouw arbeidsvoorwaarden.

Vergelijk je loon: Verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een landmeter
3.750 /maand
Minimum €3.000
Maximum €5.200
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Flexibele werkuren
  • Bonus/commissie