Terug naar overzicht
Vorige

48 van 86

Volgende
Volgend artikel:

HVAC-installateur

Wat doet en verdient een metselaar?

De job van een metselaar, of metser, is zeer belangrijk in de bouwsector, waar vakmanschap en precisie samenkomen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de metselaar, waarbij we kijken naar de taken, opleiding, vereiste vaardigheden, specialisaties én het salarispakket.
het beroep van metselaar

Wat doet
een metselaar?

Een metselaar, ook wel metser genoemd, is verantwoordelijk voor het leggen van metselwerk bij de constructie van gebouwen. Dit omvat het plaatsen van bakstenen, betonstenen, (gips)blokken of andere bouwmaterialen, waarbij zorgvuldigheid en vakmanschap van groot belang zijn.

Het werk van een metselaar is vaak de basis voor verdere bouwactiviteiten en heeft directe invloed op de stabiliteit en duurzaamheid van een gebouw. Ze werken op bouwwerven, zowel in nieuwbouw als in renovatie, en vaak in teamverband.

De taken van een metser zijn:

  • het metselen van muren, zowel binnen- als buitenmuren.
  • het plaatsen van schoorstenen, venster- en deuropeningen.
  • het maken van bekistingen.
  • het verwerken van mortel.
Op zoek naar een job als metselaar? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
#

Wat moet een metselaar
gestudeerd hebben?

Meestal behaalt een aspirant-metselaar een diploma secundair onderwijs in een bouwgerelateerde richting, zoals bouw- en houtkunde. Er is echter geen verplichte opleiding voor het beroep van metser. Wel is het mogelijk om een beroepsopleiding tot metselaar te volgen. Deze opleidingen worden aangeboden door verschillende onderwijsinstellingen, waaronder VDAB, Syntra en de Constructiv-scholen.

De opleiding tot metser duurt ongeveer 2 jaar en leidt je op tot een zelfstandig metser. Je leert alles over het metselen van muren, het plaatsen van schoorstenen en andere constructies, en het verwerken van mortel.

illustration-books

Hoe word je
een metselaar?

Behalve door scholing kan je ook metser worden door ervaring op te doen in het vak. Dit kan door als leerling-metser te werken bij een ervaren metselaar, bijvoorbeeld. Of door aan de slag te gaan in aanverwante bouwberoepen, zoals bouwvakker of assistent-metselaar.

Als leerling-metselaar leer je het vak door mee te werken op de bouwwerf en door te leren van de ervaren metsers. Dit biedt een waardevolle praktijkervaring en een beter begrip van de bouwprocessen.


Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar
illustration

203 vacatures beschikbaar voor metselaar

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een metselaar hebben?

Als metselaar moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Metselaars moeten zeer nauwkeurig werken om een stevige en duurzame structuur te garanderen.
Het vermogen om driedimensionale structuren te begrijpen en te bouwen.
Metsers verrichten fysiek veeleisend werk en moeten in staat zijn om langdurig te staan en te tillen.
Effectieve communicatie met andere bouwvakkers is essentieel.
Metselaars moeten zich bewust zijn van veiligheidsvoorschriften en -praktijken op de bouwplaats.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van metselaar?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een metselaar. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als metselaar verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een metselaar?

Volgens actuele gegevens verdient een metselaar in België gemiddeld tussen 2.400 euro en 3.500 euro bruto per maand, afhankelijk van ervaring en locatie. Vanzelfsprekend heeft ook een eventuele specialisatie invloed op het salaris.

Extra

Metselaars hebben in België tenslotte ook recht op extralegale voordelen bovenop hun maandloon. Deze kunnen variëren afhankelijk van het specifieke bedrijf, de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) waaronder ze vallen en/of individuele onderhandelingen.

De meest voorkomende extra’s zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, ecocheques, een aanvullende pensioenregeling en eventueel een mobiliteitsvergoeding om de kosten van woon-werkverkeer te dekken.

Afhankelijk van de prestaties van het individu of het team kunnen metsers zelfs in aanmerking komen voor prestatiebonussen. En ja, sommige bedrijven bieden ook flexibele werkuren aan als een extralegaal voordeel, waardoor de metsers hun werktijden beter kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een metselaar
3.000 /maand
Minimum €2.400
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Ecocheques
  • Aanvullend pensioen
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Bonus/commissie
  • Flexibele werkuren