Belgische werknemers verdienen gemiddeld 52.000 euro per jaar

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waarvan de meeste ontwikkelde landen ter wereld lid zijn) publiceerde recent zijn laatste Better Life Index. België haalt op verschillende welzijnsindicatoren mooie resultaten. Zo scoren we onder meer goed op het punt ‘verloning’.

18 augustus 2016

Delen

Loon: 52.000 euro per jaar

Het loon is een van de belangrijkste aspecten om de kwaliteit van een job te beoordelen. In België verdient een werknemer gemiddeld 51.916 euro bruto per jaar.

Binnen de OESO halen we de 11de plaats en scoren we dus goed. Luxemburg is absolute koploper in het klassement met 66.401 euro bruto per jaar.

Hoge gemiddelde verloning


In vergelijking met onze buurlanden geeft dit rapport een gemengde uitkomst. De Belgische werknemers verdienen dan wel meer dan de Fransen of Duitsers, maar in Nederland of Luxemburg liggen de lonen nog beduidend hoger.

Land Gemiddelde brutoverloning per jaar
Luxemburg 66.401 euro
Nederland 55.058 euro
België 51.916 euro
Duitsland 47.360 euro
Frankrijk 44.074 euro


Maar het kan zelfs nog beter. Een recent onderzoek van Robert Half toont aan dat bijna een vierde (22%) van de Belgische HR-verantwoordelijken in de loop van de komende 12 maanden een gemiddelde loonsverhoging van 5% verwacht.


Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux, benadrukt het belang van verloning op de jobmarkt: “Het loon is niet de enige interessante factor om een werknemer aan te trekken of te behouden, want ook een loonsverhoging of premie kan soms het verschil maken. Bedrijven doen er dus best aan hun verloningspolitiek voor de medewerkers regelmatig te herbekijken in de hoop zo hun beste talenten tevreden te houden. Bovendien erkennen meer en meer bedrijven het belang van een gepersonaliseerde verloningspolitiek op lange termijn. Zo kunnen ze beter inspelen op de specifieke vereisten en behoeften van iedere kandidaat: bedrijfswagen, internetverbinding thuis, computer en telefoon van het werk, aanvullende pensioenverzekeringen, enzovoort.”

Tips om een loonsverhoging te vragen

 1. Verkoop jezelf
  Het is belangrijk dat je aantoont waarom je meer waard bent. Kortom: je moet jezelf zo ‘verkopen’ dat je werkgever inziet dat je effectief een hoger loon verdient.
 2. Bereid je gesprek zorgvuldig voor
  Een goede voorbereiding is goud waard. Zoek via de Jobat loonwijzer uit hoeveel je elders in dezelfde functie zou verdienen, bijvoorbeeld. Je kunt dit dan als extra argument aanvoeren tijdens de onderhandeling.
 3. Kies het juiste moment voor een gesprek
  Heb je net mooi successen geboekt of een diploma behaald? Zet je werkgever de laatste tijd vaak op jou in? Is je jaarlijkse evaluatiegesprek binnenkort voorzien? Dit zijn allemaal uitgelezen momenten om een loonsverhoging te bespreken.
 4. Vraag een hoger loon, maar blijf realistisch
  Overdrijf niet. Een zeer grote loonsverhoging is niet alleen onrealistisch, maar komt ook uw geloofwaardigheid niet ten goede. Let dus op dat jij je kansen op succes niet zelf van tafel veegt.
 5. Draai niet rond de pot
  Vat de koe bij de horens. Het is misschien geen slecht idee om eerst een beetje over koetjes en kalfjes te praten, maar wacht geen uur om to the point te komen.

(mo/jl/wvdl) - Bron: Robert Half 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.