ASO-leerlingen uit Zaventem volgen kijkstages

Op de kijkstagedag van Voka – Kamer van Koophandel Halle - Vilvoorde konden tachtig laatstejaars ASO-leerlingen meedraaien in bedrijven in Zaventem en Diegem. Zo kregen ze een goed beeld van wat hun latere job kan inhouden.

20 mei 2015

Delen

"Het enthousiasme bij leerlingen en bedrijven toont aan dat dit concept werkt." (Paul Hegge, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde)

Volgens cijfers van Voka haakt een kwart van de studenten hoger onderwijs in het eerste jaar af omwille van een foute studiekeuze. En bij de werknemers zou tot de helft aangeven dat ze liever een andere richting gestudeerd hadden. Om jongeren te helpen bij de juiste studiekeuze organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde samen met bedrijven uit Zaventem en Diegem een kijkstagedag voor laatstejaars uit het ASO.

"In tegenstelling tot hun collega’s uit het TSO of BSO lopen leerlingen uit het ASO geen stage. Pas in het hoger onderwijs krijgen zij de kans om in de praktijk te proeven van de richting die ze volgen", zegt Kasper Demol van Voka. "Maar dan kan het al te laat zijn."

Tachtig leerlingen uit het laatste jaar ASO van het Koninklijk Atheneum Zaventem en het Zaventems Vrij Onderwijs (Zavo) konden kiezen uit zeven verschillende functies: HR, office management, financieel, juridisch, logistiek en planning, marketing en sales of IT. Op basis van die keuze werden ze ingedeeld in groepjes van twee, en volgden ze in een van de deelnemende bedrijven een medewerker die deze functie uitoefent. In de namiddag wisselden de leerlingen van bedrijf. Zo konden ze ook proeven van verschillen in bedrijfscultuur tussen een kmo en een groot bedrijf of multinational. Voor de bedrijven was het interessant om in contact te komen met leerlingen uit de buurt en om te laten zien hoe het bedrijf in kwestie werkt.

Contacten

Bart Moens en zijn collega's van Voka bezochten tijdens de Kijkstagedag de deelnemende bedrijven en konden overal enthousiaste reacties optekenen, zowel bij de leerlingen als bij de begeleiders. Sommige leerlingen, zoals Jeroen Susan van het KA Zaventem, hebben al een goed idee van hun studiekeuze. "Ik wil Industriële Wetenschappen gaan studeren, maar koos voor een kijkstage HR en Finance om zeker te zijn dat ik de juiste keuze maak."

Op de Kijkstagedag konden jongeren ook contacten leggen voor een echte stage. Bij veiligheidsbedrijf Seris Security in Diegem wou één leerling alvast terugkomen voor een vakantiejob. Steven Janssens, Sales & Marketing Director bij Seris Security en voorzitter van het lokale netwerk van Voka-bedrijven in Diegem-Zaventem, vond de dag zeer geslaagd. "Zowel de leerlingen als de begeleiders waren enthousiast. Het voelt ook goed om zo’n actie te organiseren en jongeren te helpen."

Volgens Paul Hegge, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde, is het zo goed als zeker dat het initiatief volgend jaar herhaald wordt en misschien zelfs uitgebreid wordt naar andere gemeenten en regio’s. "Wij werken dit project graag verder uit met de bedrijven en scholen in de buurt. Het enthousiasme bij leerlingen en bedrijven toont aan dat dit concept werkt."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.