9e Techn-On ontvangt 1.000 leerlingen en leerkrachten

In Het Perron in Ieper vindt op 26 en 27 februari voor de negende keer Techn-On plaats: een evenement dat een positieve keuze voor het technisch middelbaar onderwijs promoot. De focus ligt dit jaar op het feit dat ook TSO-richtingen kunnen voorbereiden op hoger onderwijs.

20 februari 2015

Delen

"Voor veel ouders blijft het moeilijk om technisch onderwijs te zien als een positieve keuze." (André Vandenbruwaene, organisator Techn-On)

Techn-On werd achttien jaar geleden voor het eerst georganiseerd en vindt sindsdien om de twee jaar plaats. De missie van de beurs is altijd geweest: de promotie van het technisch onderwijs in al zijn facetten. Niet alleen ‘technologische’ richtingen worden in de kijker gezet, maar ook de ‘zachtere’ opleidingen, zoals personenzorg.

Het blijft intussen wel opmerkelijk dat initiatieven als Techn-On, maar bijvoorbeeld ook het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid (Science, Technology, Engineering, Mathematics) broodnodig zijn om het technisch onderwijs te promoten.

"Blijkbaar blijft het voor veel ouders moeilijk om technisch onderwijs te zien als een positieve keuze voor hun kinderen, en niet als een stap terug in het beruchte ‘watervalsysteem’," zegt André Vandenbruwaene, voorzitter van de organiserende vzw Techn-On. "Vandaar dat wij op de beurs ook een ouderavond organiseren om duidelijk te maken welke mooie kansen technisch onderwijs biedt. Een inspanning die haar vruchten afwerpt, want op de vorige editie waren er 400 mensen aanwezig."

Hoopgevende signalen

Belangrijk in het hele verhaal is de steeds grotere aanwezigheid van hogescholen en universiteiten op Techn-On. "Zo maken we duidelijk, zeker ook aan de ouders, dat leerlingen die een geschikte TSO-richting kiezen, alle nodige bagage meekrijgen om verder te studeren, indien ze dat willen," zegt André Vandenbruwaene. "In de loop der jaren zijn we erin geslaagd om ook steeds meer directies van lagere scholen bij onze organisatie te betrekken. Leerkrachten staan nu heel anders tegenover het technisch onderwijs dan vroeger. Daar zijn we uiteraard gelukkig mee, want het is in het lager onderwijs dat de kiemen worden gelegd voor de interesses en studiekeuzes. Er zijn dus veel hoopgevende signalen dat het technisch onderwijs steeds meer naar waarde wordt geschat, maar het gaat langzaam."

Op de Techn-On-beurs kunnen leerlingen verschillende interactieve stands bezoeken, met demo’s en doe-activiteiten, maar er staan ook heel wat bedrijfsbezoeken op het programma. "Het is belangrijk om leerlingen aan te tonen wat technisch onderwijs exact inhoudt," zegt André Vandenbruwaene. "Deze bedrijven, negen in totaal, werken graag mee, want het is uiteraard ook in hun belang dat leerlingen met interesse in techniek een juiste keuze maken. Idem voor de ‘zachte richtingen’; ook leerlingen die daarin geïnteresseerd zijn, maken kennis met de werkvloer."

Techn-On vindt plaats in Ieper maar lokt scholen, leerlingen en hun ouders uit heel Zuid-West-Vlaanderen. Voor deze editie zijn 1.000 leerlingen en leerkrachten uit het basisonderwijs ingeschreven.

(jd) - ‘Techn-On’ vindt plaats op donderdag 26 en vrijdag 27 februari van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.45 uur in CC Het Perron in Ieper. Op 26 februari is de beurs ook geopend vanaf 18.30 uur voor ouders. – Meer info: www.technon.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.