10 tips om het groener te doen (2)

Eigenlijk wil je wel een ecollega zijn, maar het lijkt je zo moeilijk? Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Enkele eenvoudige vuistregels kunnen je al een heel eind op weg helpen naar een milieuvriendelijker werkbestaan. Met de volgende tien tips kan ook jij het groener doen.

6 april 2012

Delen

4. Hergebruik

Zo'n 6 procent van het afval in de prullenmand op kantoor bestaat uit plastic. De hele dag uit dezelfde, herbruikbare koffiekop drinken kan deze plastic afvalberg al verminderen.

Maar plastic dringt nog in andere gedaantes het kantoor binnen. Denk maar eens aan inktpatronen, mappen, cd's en dvd's. Probeer zoveel mogelijk herbruikbare schijfjes te gebruiken en laat inktpatronen weer opvullen. Zo krijgen ze een tweede leven.

5. Gun je computer wat rust

Een vaste pc verbruikt vijf keer zoveel energie als een laptop. Zes computers en één monitor brengen evenveel CO2 voort als een auto. Vergeet dus niet je computer uit te zetten na het werk. Denk er ook aan dat je computer nog energie verbruikt als hij het stopcontact zit. Daarom kan je best een stekkerdoos met een aan- en uitknop installeren.

Wat het scherm betreft, geldt: hoe groter, hoe meer verbruik. Ook een hogere resolutie en een sterkere felheid slikken veel energie. Als je de keuze hebt, ga dan ook voor een LCD-scherm want dat is een pak zuiniger en duurzamer.

6. Blijf in de buurt

Nog een grote bron van milieuvervuiling is het woon-werkverkeer. Met de trein naar het werk sporen of de fiets nemen, zorgt voor minder CO2-uitstoot en is vaak ook vriendelijker voor jouw portemonnee.

Het milieuvriendelijkst is echter om je zo weinig mogelijk te verplaatsen. Thuiswerken en in plaats van 5 dagen 4 dagen naar het kantoor trekken, mindert de CO2-uitstoot met 5 procent. Daarnaast kan je ook vergaderingen opzetten via tele- of videoconferentie.

>> Lees verder: 10 tips om het groener te doen (3)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.