1 op de 4 kmo's werft op korte termijn aan

De industrie ziet de komende maanden iets positiever tegemoet dan in het begin van het jaar. 29 procent van de kmo's verwacht meer werk. Een kwart zegt op korte termijn nieuwe medewerkers aan te werven. Maar van een echte trendbreuk is er nog geen sprake.

6 maart 2015

Delen

kmo lab
29 procent van de kmo's verwacht de komende maanden meer werk.

SD Worx bevraagt driemaandelijks Belgische kmo's naar hun rekruteringsintenties. Aan de 19de editie van de tewerkstellingsenquête namen 896 bedrijven met minder dan honderd werknemers deel.

Op de vraag of de kmo's in de komende maanden meer werk verwachten, antwoordt 29 procent positief, wat een gunstige evolutie is in vergelijking met het vorige kwartaal (25,5 procent). Bovendien is er minder pessimisme: in het eerste kwartaal van 2015 vreesde 17,5 procent voor minder werk, terwijl dit cijfer nu gedaald is naar 14,2 procent.

Een verdere analyse van deze antwoorden toont aan dat we voorzichtig kunnen stellen dat vooral de secundaire sector positiever naar de toekomst kijkt, met name rond de hoeveelheid werk. 21,8 procent van de kmo's in de secundaire sector verwachtte drie maand geleden nog een daling van de hoeveelheid werk. Deze negatieve perceptie is nu gedaald tot 9,1 procent. Dit optimisme zorgt voorlopig echter niet voor positievere aanwervingsintenties naar het eind van 2015 toe. De secundaire sector verwacht meer werk, maar dit vertaalt zich nog niet meteen in meer jobs.

Geen trendbreuk

Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo's bij SD Worx: “De grote trendbreuk is er (nog) niet. Kmo's vertonen weinig verandering in hun attitude als hen gevraagd wordt naar hun aanwervingsintenties. Het optimisme van september 2014 wordt niet bevestigd, maar ook de meest sombere kijk, die van bijna twee jaar geleden, is heel ver weg.”

Bij de vraag of er tegen het einde van 2015 effectief meer werknemers zullen zijn, verwacht 22,2 procent tegen eind 2015 een toename van de algemene tewerkstelling in vergelijking met vandaag. 64,4 procent verwacht een status-quo en 13,4 procent een afname.

De netto-evolutie (het verschil tussen het percentage dat een toename verwacht en het percentage dat een afname verwacht) in België bedraagt 8,8 procent, wat een positief saldo is. Wanneer de resultaten vergeleken worden met één of twee jaar geleden, noteert SD Worx een positieve trend: vorig jaar bedroeg de netto-evolutie 6 procent, twee jaar geleden slechts 0,9 procent.

4 positieve trends

  1. Bijna 30 procent van de kmo's verwacht meer werk.
  2. 25 procent van de kmo's denkt meer aan te werven.
  3. 22,2 procent van de kmo's verwacht een stijging van de totale tewerkstelling tegen eind 2015.
  4. Vlaanderen is optimistischer dan andere regio's.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.