Evenwicht werk-privé Vorige

1 van 794

Volgende

Werkloosheid man kan huwelijk verpesten

Een werkloze man loopt niet alleen meer kans dan een werkende man om gedumpt te worden door zijn echtgenote, hij neemt ook vaker zelf het initiatief om een einde te maken aan zijn huwelijk.

5 juli 2011

Delen

Huwelijk

Het mag dan niet meer zo vanzelfsprekend zijn dat vrouwen thuis aan de haard zitten en voor de kinderen zorgen, veel mensen gaan er wel nog vanuit dat de man voor het grootste deel van de broodwinning moet instaan.

Belang van arbeidsstatuut

Het arbeidsstatuut van de man heeft dan ook meer invloed op de overlevingskansen van een huwelijk dan het arbeidsstatuut van de vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University.

Zelfs mannen die relatief gelukkig zijn in hun huwelijk, nemen sneller de beslissing om een punt te zetten achter hun relatie wanneer ze werkloos zijn. ‘Dat wijst erop dat een huwelijk waarin de man niet werkt, niet beantwoordt aan het beeld dat hij zelf heeft over een gehuwde relatie’, weet onderzoeksleider Liana Sayer.

Echtscheiding

Of een vrouw werkt of niet, heeft volgens Sayer nauwelijks een impact op de kans dat haar echtgenoot het huwelijk zal beëindigen. ‘Een werkende vrouw blijkt wel sneller een echtscheiding op te starten dan een vrouw die niet werkt, maar dat gebeurt alleen wanneer er een grote algemene ontevredenheid is over het huwelijk.’

Een werkende vrouw lijkt dus niet gezien te worden als een inbreuk op de huwelijksnormen. Sayer: ‘De percepties over de rol van de vrouw in het huwelijk hebben een grotere verandering ondergaan. Een werkende vrouw wordt aanvaard, maar een werkloze man wordt minder geaccepteerd.’

(mo) - Bron: express.be            

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?