Aangeboden door NMBS

Werken als technieker bij NMBS: “Je leert letterlijk elke dag iets bij”

Depanneur Yves en teamleider Wannes werken als technieker in de werkplaats van NMBS in Antwerpen-Noord. Hun job? Ervoor zorgen dat de trein veilig rijdt. Ze proberen elke storing zo snel mogelijk op te lossen en halen daar veel voldoening uit. “De collegialiteit hier is top.”

Yves Stevens werkt al acht jaar bij NMBS. Hij begon als onderhoudstechnieker en groeide door tot depanneur van locomotieven. Wannes Dillen werkte eerst als technieker, maar is intussen al zeven jaar teamleider. “Zo kan ik mijn kennis overbrengen”, vertelt Wannes. “Samen met de techniekers krijgen we ook moeilijkere vraagstukken opgelost.”

Technische achtergrond

Zowel Yves als Wannes volgden een technische richting in het secundair onderwijs. Yves raakte geïnteresseerd in NMBS na een jobdag en volgde bij VDAB een aangepaste cursus van vijf maanden. Daarna kon hij starten bij NMBS. “Je hebt een technische achtergrond nodig om hier te beginnen”, zegt hij. Wannes stemt daarmee in: “Als je wel de motivatie voor de job hebt, maar te weinig technische kennis, dan zorgt die opleiding ervoor dat je toch goed kan starten.”

Wannes was op zijn 21 nog op zoek naar zijn passie. “Toen ik hier begon, groeide mijn interesse in de trein- en spoorwereld snel”, zegt hij. NMBS zorgt dan ook voor een goede ondersteuning. Yves: “Tijdens het eerste jaar volg je opleidingen die je de nodige kennis bijbrengen over de veiligheidssystemen, bijvoorbeeld. En zelfs nu, na acht jaar, leer ik nog altijd nieuwe dingen bij.”

Veel voldoening

“De depanneurs werken in twee shiften”, legt Yves uit. “Die beginnen om 4.30 uur ’s morgens en om 12 uur ’s middags. Andere techniekers werken gewoon overdag. Voor de dagdienst is er een personeelstrein vanuit Berchem die rechtstreeks naar de werkplaats in de haven van Antwerpen rijdt.” Yves kiest ervoor om veel late shifts op te nemen en tijdens het weekend te werken. “Er is een goeie sfeer onder de collega's. Als iemand bijvoorbeeld om privéredenen van shift wil wisselen, dan is er meestal wel een collega die bereid is om te helpen en te wisselen.”

De flexibele planning is niet het enige aspect dat voldoening geeft. “De technische uitdagingen waarop we werken, zijn heel verschillend. Daardoor leer je letterlijk elke dag iets bij”, zegt Wannes. “Het is ook heel tof wanneer we een moeilijke storing vlot kunnen herstellen en de trein in kwestie met de goederen erachteraan naar pakweg Frankrijk zien rijden.” Yves gaat akkoord: “Zeker als we de storing ter plaatse kunnen oplossen, is iedereen tevreden. We zien direct resultaat en ik voel me nuttig.”


Word net als Yves en Wannes technieker bij NMBS en solliciteer via nmbs.be/jobs

Elke dag is anders

“Ik kwam nog nooit met tegenzin werken”, lacht Wannes. “Het blijft ook boeiend. We weten ’s ochtends niet wat we die dag zullen doen. Elke dag is anders. We werken hard, maar we lachen ook veel.”

“De collegialiteit hier is top”, zegt Yves. “Het is niet zo dat je een cursus in handen krijgt en daarmee aan de slag moet. Je kan rekenen op collega’s die iets uitleggen en je op weg helpen. We zijn er om elkaar te helpen. Ik blijf hier met plezier werken tot mijn pensioen! (lacht) Naast onze gewone verlofdagen hebben we nog een aantal compensatiedagen omdat we in een 40-uren week werken.” Een treinabonnement voor de Benelux voor jou en je gezin, een fietsleasing, vier gratis ritten met de Thalys of Eurostar en een loon dat elk jaar stijgt, vullen het totaalplaatje aan.

Interne mobiliteit

“Blijf je graag aan treinen sleutelen, dan kan dat natuurlijk. Maar als je na enkele jaren liever iets anders doet, heb je zeker mogelijkheden om door te groeien of voor een andere job te gaan bij NMBS. Als je zin hebt om te studeren, raak je zelfs tot het niveau van ingenieur”, legt Wannes uit. “Opleidingen worden hier sterk gepromoot. Want zo help je ook het bedrijf slimmer maken. Je kan op zoek gaan naar wat je het meest interesseert: van grof werk tot storingen detecteren in fijne bedrading.”

Gemotiveerd, flexibel en niet bang om initiatief te nemen: dat zijn volgens Wannes en Yves de belangrijkste eigenschappen van een technieker bij NMBS. “Het eerste anderhalf jaar zal je enorm veel leren. Dat is uiteraard een uitdaging”, vertelt Yves. “Maar je kunt sowieso rekenen op veel hulp van je teamgenoten.”

Zie je jezelf al aan de slag als technieker bij NMBS? Ontdek dan de vacatures via nmbs.be/jobs
    Voeg je CV toe
    Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'NMBS' jobs meteen in je mailbox.