Go for happy
Vorige

1 van 712

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Waarom doen vrouwen de vervelende klusjes op kantoor?

Overwerk-vervelende-klusjes
Volgens De Nee Club komen taken die maar weinig individuele waardering of carrièrekansen opleveren buitenproportioneel vaker bij vrouwen terecht.
Het blijken relatief vaak vrouwen te zijn die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken.

Het is de basisstelling in het boek 'De Nee Club' van vier vrouwelijke wetenschappers actief in de Verenigde Staten. Volgens hen komen taken die maar weinig individuele waardering of carrièrekansen opleveren buitenproportioneel vaker bij vrouwen terecht. Ze voerden hierover zelf onderzoek uit. En ze richtten een Nee-club op, die vrouwen moet helpen om vaker neen te zeggen tegen wat ze zelf omschrijven als ‘niet-promotiewaardige taken’.

“Dat zijn taken die voor een organisatie belangrijk zijn, maar ten koste gaan van je tijd die de kern uitmaakt van je eigen baan. Tijd die belangrijk is om hogerop te komen”, klinkt het. Dergelijke niet-promotiewaardige taken vergen vaak geen specifieke kennis en zijn door haast iedereen uit te voeren. Ze lijken nobel, maar verhogen je succes niet.

“Als je er veel van doet, gaan ze zelfs in je nadeel spelen. Ze kunnen ook leiden tot overbelasting, met een negatieve invloed op je welzijn. En op je gezin. Terwijl we merken dat veel andere collega’s net meeliften met dit soort taken.”

Extra: Je krijgt meer 'ja' als je 'nee' kan zeggen

Schuldig voelen

In hun boek halen de auteurs het voorbeeld aan van een dame die op een hogeschool ook instond voor de lessenroosters. Een cruciale taak voor de school, al leverde het haar geen credits, promotie of loonsverhoging op.

“We verwachten dat vrouwen ‘ja’ zeggen op dat soort taken. Daarom doen ze het en daarom vragen we het hen ook. Als ze neen zeggen, zouden ze zich er zelfs schuldig bij voelen. Vrouwen nemen dergelijke taken ook serieus, waardoor ze slachtoffer worden van hun eigen ‘succes’.”

Volgens de auteurs kunnen vrouwen deze kwestie niet in hun eentje oplossen. “Het grote probleem zijn de gewoontes binnen organisaties. Maar een gelijkere verdeling van dergelijke taken is ook goed voor organisaties. Het is een kwestie van je personeel zo effectief mogelijk in te zetten. En ook te werken aan een cultuur waar iedereen zijn steentje bijdraagt.”

CHECK: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?

Top tien: taken waar je geen promotie mee krijgt (en die vaak bij vrouwen terechtkomen)

  1. Invallen als mensen afwezig zijn
  2. Organiseren (niet leiden) van het werk van anderen
  3. Het werk van anderen redigeren
  4. Logistieke planning en evenementen (zoals bedrijfsfeestjes)
  5. Zetelen in allerhande commissies, zoals rond diversiteit
  6. Werving
  7. Conflicten tussen collega’s oplossen
  8. Collega’s met privéproblemen helpen
  9. Inwerken, training en mentorship
  10. Huishoudelijk kantoorwerk (koffie, schoonmaken …)
Lees ook: Shit waar je als vrouw mee moet dealen

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine / De Nee Club – Hoe we voorkomen dat vrouwen het minst gewaardeerde werk op zich nemen, Linda Babcock, Brenda Peyser e.a., Uitgeverij Business Contact

Boek-DeNeeClub 28 november 2022
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook