Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

Je krijgt meer ‘ja’ als je ‘nee’ kan zeggen

Neen zeggen vrouw
Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ denkt? Regelmatig? Dan is er werk aan de winkel. Want wie ‘nee’ kan zeggen, krijgt meer rust, meer zelfvertrouwen, meer optimisme, betere relaties, meer levensvreugde… kortom, meer geluk. Dat beweert althans Nelle Colle, auteur van het boek ‘Je krijgt zoveel meer ja als je nee kan zeggen’.

In haar boek leert Nele Colle ons iets dat soms simpel lijkt, maar het niet is: ‘nee’ zeggen. Nee tegen dat avondje uit wanneer je uitgeput terugkomt van je werk. Nee tegen die versnapering terwijl je wat kilo’s probeert te verliezen. Nee tegen je baas die vraagt om ook het bedrijfsfeestje te organiseren terwijl je al zoveel werk hebt.

Er zijn verschillende redenen waarom we soms geen nee durven of kunnen zeggen wanneer we dat wel zouden willen. Je voelt je schuldig. Of je bent bang om iets te missen. Of je hebt de moed niet. Goed nieuws: het is jouw schuld niet. Nele Colle ontdekte dat het allemaal te maken heeft met onze oerhersenen.

Lees ook: 5 redenen waarom jij geen nee kan zeggen

De 4 grootste valkuilen

‘Nee’ zeggen is een pak moeilijker dan ‘ja’ zeggen. Daar zijn verschillende redenen voor, maar dit zijn de vier grootste valkuilen:

  1. ‘Het is sterker dan mezelf’: onze oerhersenen zijn altijd op zoek naar instant gratification.
  2. ‘Ik kan niet kiezen’: kiezen is verliezen, en ons oerinstinct vindt verliezen het ergste wat er is.
  3. ‘Ik blijf uitstellen of hou niet vol’: onze oerhersenen willen liever geen onnodige inspanningen leveren.
  4. ‘Als ik nee zeg, voel ik me schuldig’: ons oerinstinct wil – gelukkig maar – ook zorgen voor anderen.
Extra: De 10 efficiëntste manieren om nee te zeggen

In het boek leer je de valkuilen te herkennen, begrijpen en ermee om te gaan. Om minder stress te ervaren. Om je tijd bewuster te verdelen over wat echt belangrijk is. Om gelukkiger te zijn.

6 tips

Enkele erg praktische tips als je overtuigd bent om daadwerkelijk vaker ‘nee’ te zeggen:

  1. Gebruik de zin ‘Natuurlijk, maar nu niet’ als je het nog moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen.
  2. Zeg kordaat maar vriendelijk ‘nee’ in plaats van smoesjes te verzinnen. Zeg vervolgens eventueel waarom, maar zonder het woordje ‘want’.
  3. Verwoord heel eenvoudig waarom ‘nee’ beter is voor iedereen. Vraagt iemand je mee uit, dan antwoord je simpelweg ‘Nee, ik ben te moe. Ik zou geen aangenaam gezelschap zijn’.
  4. Blijf vriendelijk als iemand blijft aandringen. Door te zeggen dat je het vervelend vindt, toon je ook dat het je niet ongevoelig laat: ‘Nee. Dat is heel vervelend, maar ik heb al andere plannen. Een andere keer heel graag.’
  5. Sta je onder druk? Geef dan gewoon aan dat je tijd nodig hebt om erover na te denken. Zo trap je niet in de valkuil om toch ‘ja’ te zeggen.
  6. Choose your battles. Begin met één ‘nee’. Dan sta je al meteen sterker in je schoenen en is het eenvoudiger om de volgende keer nog eens ‘nee’ te zeggen.
Ontdek: Hoe je ‘nee’ tegen je baas als ‘ja’ doet klinken

(em)

Je krijgt zoveel meer ja als je nee kan zeggen, Nele Colle, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, ISBN: 9789463935043, 22,99 euro

8 oktober 2021
Anderen bekeken ook