Wat je baas écht bedoelt wanneer hij zegt…
In vacatures sommen bedrijven vaak vage kwaliteiten op waaraan hun sollicitanten moeten voldoen. Maar wat bedoelen die personeelsmanagers nu precies?
Hoe je ook je best doet om je werk te plannen, anderen hebben daar blijkbaar geen boodschap aan. Die blijven rustig hun werk naar je af schuiven, zij zijn ervan af, jij zit er mooi mee. Na verloop van tijd zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee meer waarmee het eerst te beginnen.
Het liefst van al zou je heel hard “Nee, niet meer!” willen schreeuwen, want je wil op je werk serieus genomen worden. Je wil gezien worden voor waar je echt waarde toevoegt. “En dat is niet altijd bij ditjes en datjes of bij de prioriteiten van anderen”, vertelt Does.
Maar wie zal jouw werk serieus nemen als jij dat zelf niet doet? Als je niet opkomt voor jouw specifieke expertise of originele ideëen, zodat je je kunt focussen op het échte werk, op waar je goed in bent en waarmee je verschil kan maken?
Vraag jezelf eens af: waarom vind ik ‘nee’ zeggen eigenlijk zo moeilijk? Daar zit namelijk de kern van het probleem: als jij zelf die kraan met nieuwe taken en opdrachten niet weet dicht te draaien, dan rest alleen nog dweilen... Zeker als delegeren geen optie (meer) is.
Zit een van de volgende overtuigingen je misschien in de weg, waardoor je rust en focus ontbeert in je werk?
Als je niet langer wilt dat jij je eigen succes saboteert, onderzoek dan welke overtuiging jouw groei in de weg staat. Misschien ontdek je dan dat ‘nee’ zeggen niet zo moeilijk is als het lijkt. Puur omdat je dan een helder zicht hebt op de juiste prioriteiten en pal kan staan voor waar jij het verschil maakt.
(hd)
Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven helpt Heidi Does nu managers en ondernemers om beter met werkdruk om te gaan, zodat ze effectiever functioneren en hun expertise als vanzelf optimaal gaat renderen. Zij doet dit met ‘Slow Working’-trainingen op basis van mindfulness. Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan via www.doesmindful.nl.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In vacatures sommen bedrijven vaak vage kwaliteiten op waaraan hun sollicitanten moeten voldoen. Maar wat bedoelen die personeelsmanagers nu precies?
Uiteraard bereik je weinig tot niets met de woorden 'ik kan dat niet', dus je kan ze maar beter achterwege laten. Krijg hier het nodige duwtje in de rug!
Het kantoor is eigenlijk een groot café. Met toffe mensen, een flauwe plezante en ronduit onuitstaanbare types. Welke van deze 5 onuitstaanbare collega’s hangen er bij jou rond?
De nachtmerrie van elke ja-knikker is 'neen' leren zeggen. Hoe kan je dit antwoord best gebruiken zonder je baan te verliezen?
Brits onderzoek toont aan dat bijna tien procent van de werknemers dagelijks het absolute minimum doet op zijn of haar werk.
Wil je een goede verstandhouding met je baas? Geef hem dan geen enkele reden te denken dat je je job niet graag doet of dat je je job te min vindt.
De eenvoudigste manier om een taak of klusje gedaan te krijgen, is eraan te beginnen. Goed begonnen, is dus wel degelijk half gewonnen.
Je hoort het vaak beweren: “ik durf geen ‘nee’ zeggen”. Nochtans zeg je beter gewoon 'ja', zij het niet altijd, natuurlijk. Wanneer wel, wanneer niet?
Alle ouders willen dat hun kinderen uit de problemen blijven, het goed doen op school en uiteindelijk een geweldige job vinden. Toch?