Ziekte
Vorige

1 van 141

Volgende
Volgend artikel:

Menstruatie heeft negatief én positief effect op je werk

Menstruatieverlof: waarom (niet)?

Menstruatieverlof
Meldde jij je al ooit ziek omwille van menstruatieklachten? Die maandelijkse kreten van je baarmoeder zijn voor geen enkele vrouw een pretje. Denk maar aan krampen, hoofd- en rugpijn of hevige emoties. In Spanje lanceerde de regering onlangs een wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren. Een goed idee? Of zorgt dit voor ongelijkheid op de werkvloer? De meningen zijn verdeeld.

Een tijdelijk verlof

Het menstruatieverlof is een tijdelijk verlof voor vrouwen die last hebben van hevige menstruatiepijnen. Het voorkomt dat vrouwen de ene na de andere pijnstiller moeten slikken om de werkdag te overleven.

De Spaanse regering kondigde eerder deze maand een wetsvoorstel aan die elke vrouw in Spanje met pijnlijke maandstonden het recht geeft op drie dagen betaald menstruatieverlof. Voor vrouwen met extreme klachten loopt dat op tot vijf dagen. Daarmee zijn ze het eerste Europese land dat zich zo concreet over menstruatieverlof buigt.

11 soorten verlof: welke past bij jou?

De pro's

Voor veel vrouwen vormt het menstruatieverlof een geruststelling. Want menstrueren kan soms een hel zijn. Natuurlijk zijn er gradaties in die maandelijkse pijnen, maar de mogelijkheid om enkele dagen verlof te nemen, is voor sommige vrouwen een enorme opluchting. Vooral bij bepaalde gynaecologische aandoeningen zoals endometriose zijn die rustdagen erg welkom.

CHECK: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

De contra’s

Het menstruatieverlof klinkt niet voor iedereen als muziek in de oren. Volgens sommige gynaecologen focussen we beter op het vinden van de oorzaak van hevige menstruatiepijnen. Door het verlof zullen minder vrouwen een arts contacteren. Terwijl je bij hevige pijnen wel best een dokter raadpleegt.

Volgens andere tegenstanders zou het de gelijkheid op de werkvloer niet ten goede komen. Het zou zelfs de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt verkleinen. En dan hebben we het nog niet over het misbruik van de regeling gehad.

Lees ook: Mannen en vrouwen gelijk op de arbeidsmarkt?

Alleen in Spanje?

In veel Aziatische landen is het menstruatieverlof al enige tijd van toepassing. En ook in Australië voerde een bedrijf een soortgelijke regeling in. Volgens de bedrijfsleider zorgt de invoering van het menstruatieverlof voor een betere werksfeer.

Ook in Nederland gaat het menstruatieverlof al even over de tongen. Zo ziet de Hogeschool Rotterdam het tijdelijke verlof voor hun medewerkers wel zitten. Volgens de hogeschool moeten werkgevers juist inspelen op de verschillen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer om het ongelijkheidsprobleem bespreekbaar te maken.

Extra: Waarom het met de loonkloof de goede kant uitgaat

(es/em) - Bronnen: VRT / Amayzine / De Morgen / AD

9 juni 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 6 De 10 officiële feestdagen van 2023
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Hoe ga je om met deze 10 types collega's?
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  7. 4 Bereken je opzegtermijn
  8. 9 Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?
  9. 5 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  10. 10 Hoeveel kan en mag een student verdienen?