Go for happy
Vorige

1 van 708

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Onderzoek: is iedereen welkom op het werk?

Werken in de communicatiesector
Vooral werkgevers geven aan dat iedereen bij hen welkom is en zichzelf kan zijn. Maar werknemers zijn hiervan minder overtuigd.
Zijn er qua diversiteit op het werk grote verschillen tussen werkgevers en werknemers? In het beleid niet echt, maar in de praktijk op de werkvloer vaak wel.

We halen onze bevindingen uit een recente rondvraag van Jobat en Made in bij 350 werkgevers en een duizendtal werknemers/kandidaten. Daarin kwamen ook vragen rond diversiteit aan bod, waaruit we enkele interessante conclusies kunnen trekken.

1. Overeenstemming over beleid

Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien werkgevers vinden dat ze voldoende inspanningen doen om diversiteit op de werkvloer te stimuleren. Werknemers sluiten zich hierbij aan. Alleen de werknemers uit kleine bedrijven (minder dan vijftig werknemers) geven vaker aan dat er toch nog meer inspanningen kunnen gebeuren.

Ontdek: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

2. Werkgever preekt diversiteit, werknemer minder overtuigd

Stroken de intenties ook met de praktijk? Niet helemaal. Vooral werkgevers geven aan dat iedereen bij hen welkom is en zichzelf kan zijn. Maar werknemers zijn hiervan minder overtuigd. Zij geven vaker aan dat dit eerder wel het geval is. Opvallend: vrouwen en lager opgeleiden geven vaker aan dat ze niet het gevoel hebben dat iedereen welkom is en zichzelf kan zijn in de omgeving waar ze werken.

Lees ook: Alles kan beter, elke stap telt

3. Werkgevers vinden goede mix belangrijker

Werkgevers (41 procent) vinden een goede mix van leeftijd en expertise significant vaker heel belangrijk dan werknemers (30 procent). Deze laatste zeggen vaker dat ze het eerder belangrijk (53%) of niet zo belangrijk (16%) vinden. Ook hier is er een verschil tussen werknemers onderling.

Hoger opgeleide werknemers vinden een goede mix van leeftijd en expertise vaker belangrijk dan lager opgeleiden. Ook werknemers uit grote bedrijven hechten er meer belang aan.

CHECK: Werkvloer met jong én oud is meest productief

4. Liefst moedertaal spreken

En dan is er nog de taalkwestie. Zes op de tien werkgevers zou anderstaligen aannemen in z’n bedrijf. Bij grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) is zowat driekwart geneigd om dit te doen. Maar terwijl de meerderheid van de werkgevers een anderstalige zou aanwerven, is slechts een minderheid van deze werkgevers bereid om zelf een taalcursus aan te bieden.

De taalkwestie beroert ook de werknemers. Zo vinden bijna acht op de tien werknemers het belangrijk om dezelfde moedertaal te spreken als hun collega’s.

Extra: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

14 november 2022
Anderen bekeken ook