Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...
Niet enkel de klassieke jeugdorganisaties, maar ook bedrijven zien heil in zogenaamde techniekkampen. “We organiseren ze deze zomer voor het derde jaar op rij. Het gaat om twee weken in de zomervakantie. De kampen vinden plaats op de locatie waar wij ook al langer onze reguliere kinderopvang aanbieden”, vertelt compensation & benefits manager Lien Vandelanotte van laminaatproducent UNILIN, met hoofdzetel in Wielsbeke. De techniekkampen worden georganiseerd met de Techniekacademie, die zich in dergelijke initiatieven specialiseert en ze op brede schaal uitrolt. “Het initiatief is voor kinderen van medewerkers, al mogen ze wel een vriendje of vriendinnetje meebrengen”, vertelt ze.
De speciale techniekkampen van UNILIN zijn bedoeld voor acht- tot twaalfjarigen. “Het gaat om kampen met focus op handvaardigheden en technologie, waarbij ze onder meer met Lego een robot bouwen en die programmeren via een tablet”, stelt Bart Den Tijn, verantwoordelijke voor het Operations Training Center. “We delen het programma op in twee leeftijdsgroepen en passen de inhoud aan volgens de leeftijd. Mijn eigen jongens, die negen en elf waren, waren alvast best enthousiast.”
De techniekkampen sluiten qua leeftijd aan op de klassieke kinderopvang tijdens de vakantie, die eerder bedoeld is voor kinderen uit de lagere school. Al is er voor een bedrijf als UNILIN ook een andere drijfveer. “We willen met de kampen ook aantonen dat techniek interessant en leuk kan zijn. Hoe vroeger we jongeren kunnen stimuleren in techniek, hoe beter. Wij, en samen met ons de hele arbeidsmarkt, kijken aan tegen een tekort aan techniekers.”
De techniekkampen van UNILIN zijn overigens geen alleenstaand geval. Wie het zomerprogramma bekijkt van algemene jeugdverenigingen zoals Activak, Kazou en Sporta, merkt toch stilaan een uitgebreider en innovatiever aanbod: van YouTube- en Vlog-kampen tot jeugdkampen met drones. Initiatieven die vaak snel volgeboekt zitten. Al maken toch vooral de klassieke sport- en jeugdkampen nog de dienst uit deze zomer.
Is er voor de techniekkampen bij UNILIN overigens ook interesse van de meisjes? “Meer en meer. Bij de laatste editie bestond een derde van de deelnemers uit meisjes”, antwoordt Lien Vandelanotte.
“De inhoud is zodanig opgevat dat het voor iedereen interessant is. Lego en programmeren via een tablet spreekt ook veel meisjes aan. En we vullen het aan met andere activiteiten, bijvoorbeeld buiten”, zegt Bart Den Tijn, die verduidelijkt dat de kampen ook gezien mogen worden als een investering in de toekomst. “Als binnen enkele jaren bij ons iemand start van wie de interesse in techniek is aangewakkerd door onze techniekkampen, dan wordt het verhaal natuurlijk extra mooi. ”
Meisjes kiezen vaker voor een technische opleiding, maar de weg is nog lang. “We zetten stappen in de juiste richting. Maar eigenlijk gaat de evolutie te traag en al zeker wanneer het gaat over meisjes in STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde)”, vertelt Valerie Taerwe, initiatiefneemster van WeGOSTEM, dat kinderen warm maakt voor het STEM-onderwijs.
Overigens blijkt er een vreemde paradox, signaleert Taerwe. “Internationaal onderzoek toont aan dat het paradoxaal genoeg de landen zijn die het best scoren op het vlak van gendergelijkheid, die de grootste gender gaps in STEM-opleidingen vertonen. Albanië of Algerije scoren bijvoorbeeld meer dan twee keer zo goed in vergelijking met België.”
(William Visterin)
20 maart 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...
Hoeveel verdient een startende schoolverlater met een diploma lager middelbaar onderwijs versus iemand met een universitair diploma? De cijfers spreken boekdelen ...
Dé ingenieur bestaat niet. De invulling van de job kan grondig verschillen. De KU Leuven onderscheidt drie types van ingenieurs.
Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is weliswaar niet evident. Daarom deze praktische tips...
Donderdag 25 oktober 2018 kropen 476 Limburgse jongeren voor een dag in de huid van een lasser, metselaar, vrachtwagenchauffeur en nog vele andere technische en praktische beroepen.
Bouwbedrijf DCA uit Beerse en de Turnhoutse scholen HT²O en PT²O hebben afgelopen week een charter ondertekend voor een vernieuwend onderwijsproject.
De klassieke opleidingen zijn in veel scholen verleden tijd. Tegenwoordig kun je in heel wat onderwijsvormen kiezen voor STEM...
Bij Syntra Midden-Vlaanderen in Sint-Niklaas zijn de opleidingen tot licht- en geluidstechnicus al jaren in trek. Coördinator Valeer Van den Nest vertelt...
Waar er in 2007 nog 9.820 Limburgse leerlingen les volgden in ‘harde’ richtingen rond wetenschap en techniek, waren dat er in 2017 nog maar 8.046.