Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 819

Volgende
Volgend artikel:

Wie heeft recht op een knelpuntpremie?

Technische jeugdkampen zijn in opmars

“We willen aantonen dat techniek interessant en leuk kan zijn.” (Bart Den Tijn & Lien Vandelanotte)
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat geldt zeker voor techniek. Ook al staan initiatieven zoals robotkampen door de coronapandemie even ‘on hold’, ze zitten in de lift. “Hoe vroeger we jongeren kunnen stimuleren in techniek, hoe beter.”

Niet enkel de klassieke jeugdorganisaties, maar ook bedrijven zien heil in zogenaamde techniekkampen. “We organiseren ze deze zomer voor het derde jaar op rij. Het gaat om twee weken in de zomervakantie. De kampen vinden plaats op de locatie waar wij ook al langer onze reguliere kinderopvang aanbieden”, vertelt compensation & benefits manager Lien Vandelanotte van laminaatproducent UNILIN, met hoofdzetel in Wielsbeke. De techniekkampen worden georganiseerd met de Techniekacademie, die zich in dergelijke initiatieven specialiseert en ze op brede schaal uitrolt. “Het initiatief is voor kinderen van medewerkers, al mogen ze wel een vriendje of vriendinnetje meebrengen”, vertelt ze.

De speciale techniekkampen van UNILIN zijn bedoeld voor acht- tot twaalfjarigen. “Het gaat om kampen met focus op handvaardigheden en technologie, waarbij ze onder meer met Lego een robot bouwen en die programmeren via een tablet”, stelt Bart Den Tijn, verantwoordelijke voor het Operations Training Center. “We delen het programma op in twee leeftijdsgroepen en passen de inhoud aan volgens de leeftijd. Mijn eigen jongens, die negen en elf waren, waren alvast best enthousiast.”

Algemene trend

De techniekkampen sluiten qua leeftijd aan op de klassieke kinderopvang tijdens de vakantie, die eerder bedoeld is voor kinderen uit de lagere school. Al is er voor een bedrijf als UNILIN ook een andere drijfveer. “We willen met de kampen ook aantonen dat techniek interessant en leuk kan zijn. Hoe vroeger we jongeren kunnen stimuleren in techniek, hoe beter. Wij, en samen met ons de hele arbeidsmarkt, kijken aan tegen een tekort aan techniekers.”

De techniekkampen van UNILIN zijn overigens geen alleenstaand geval. Wie het zomerprogramma bekijkt van algemene jeugdverenigingen zoals Activak, Kazou en Sporta, merkt toch stilaan een uitgebreider en innovatiever aanbod: van YouTube- en Vlog-kampen tot jeugdkampen met drones. Initiatieven die vaak snel volgeboekt zitten. Al maken toch vooral de klassieke sport- en jeugdkampen nog de dienst uit deze zomer.

En de meisjes?

Is er voor de techniekkampen bij UNILIN overigens ook interesse van de meisjes? “Meer en meer. Bij de laatste editie bestond een derde van de deelnemers uit meisjes”, antwoordt Lien Vandelanotte.

Bart Den Tijn en Lien Vandelanotte

“De inhoud is zodanig opgevat dat het voor iedereen interessant is. Lego en programmeren via een tablet spreekt ook veel meisjes aan. En we vullen het aan met andere activiteiten, bijvoorbeeld buiten”, zegt Bart Den Tijn, die verduidelijkt dat de kampen ook gezien mogen worden als een investering in de toekomst. “Als binnen enkele jaren bij ons iemand start van wie de interesse in techniek is aangewakkerd door onze techniekkampen, dan wordt het verhaal natuurlijk extra mooi. ”

Gezocht: meisjes voor STEM-opleiding

Meisjes kiezen vaker voor een technische opleiding, maar de weg is nog lang. “We zetten stappen in de juiste richting. Maar eigenlijk gaat de evolutie te traag en al zeker wanneer het gaat over meisjes in STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde)”, vertelt Valerie Taerwe, initiatiefneemster van WeGOSTEM, dat kinderen warm maakt voor het STEM-onderwijs.

Overigens blijkt er een vreemde paradox, signaleert Taerwe. “Internationaal onderzoek toont aan dat het paradoxaal genoeg de landen zijn die het best scoren op het vlak van gendergelijkheid, die de grootste gender gaps in STEM-opleidingen vertonen. Albanië of Algerije scoren bijvoorbeeld meer dan twee keer zo goed in vergelijking met België.”

(William Visterin)

20 maart 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook