Ziekte
Vorige

1 van 141

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer heb jij recht op aangepast werk?

Kan ik mijn vakantiedagen recupereren bij ziekte?

Vakantiedagen recupereren bij ziekte
"Ik ben ziek geworden vlak voor mijn vakantie. Kan ik mijn vakantiedagen recupereren?" We vroegen het advocaat Stijn Demeestere ...

Als basisprincipe neemt men aan dat een arbeidsovereenkomst slechts door één wettelijke oorzaak kan geschorst worden. Het is daarbij de eerste schorsingsgrond die bepalend is.

Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen

Ziek vóór je vakantie

Als je ziek wordt vóór het begin van je vakantie, dan wordt de uitvoering van je arbeidsovereenkomst geschorst door ziekte. Die kan niet ook nog eens geschorst worden door vakantie, zelfs niet indien je verlof al lang op voorhand gepland is. Daarom verlies je de geplande vakantiedagen niet, je mag ze later opnemen.

Tijdens de periode van ziekte ontvang je het normale gewaarborgde loon. Let wel: het recht op een gewaarborgd loon geldt niet als het om een collectieve vakantie voor arbeiders gaat!

Werknemer is ziek en op vakantie: wat dan?

Ziek tijdens je vakantie

Word je echter ziek tijdens je vakantie, dan is de initiële oorzaak van de schorsing van je arbeidsovereenkomst gelegen in de vakantie. Je verliest dan spijtig genoeg wel de geplande vakantiedagen, ook al heb je er geen genot van. Je zal voor deze vakantiedagen het gewone vakantiegeld ontvangen.

Indien je na afloop van je vakantie nog steeds ziek bent, ontvang je het saldo van het gewaarborgd loon. Indien je bijvoorbeeld als bediende van 2 tot 13 maart vakantie neemt, maar ziek wordt op 10 maart, zal je op maandag 16 maart wanneer je het werk normaal gezien had moeten hervatten nog recht hebben op 24 dagen gewaarborgd loon (30 dagen – 6 dagen).

Extra: Bereken je vakantiegeld

Nieuwe regeling vanaf 2023

Door een gelijkstelling van de Belgische regelgeving met het Europese recht kan je binnenkort niet-opgenomen vakantiedagen wegens ziekte wél later opnemen. Je vakantie wordt dan onderbroken en de ziektedagen tijdens je verlof kun je dus nog op een ander tijdstip recupereren. 

Voor deze ziektedagen zul je - in tegenstelling tot wat nu van toepassing is - in principe wél een gewaarborgd loon krijgen. Als alles volgens plan verloopt, treedt deze nieuwe regelgeving in werking op 1 januari 2023.

Ziek tijdens je vakantie? Dan verlies je geen vakantiedagen meer

(sd/lm) - Met dank aan advocaat Stijn Demeestere

5 april 2022
Anderen bekeken ook