Als mens en robot samenwerken: ‘Digitalisering levert jobs op’
Gaan automatisering en robots aan de haal met de jobs van de mens? Het is een vrees die al een tiental jaar de ronde doet...
Het Roemeense Happy Recruiter lanceerde een jaar geleden Dora: een chatbot die op internet geschikte kandidaten zoekt, afspraken voor interviews maakt, interviewt, beoordeelt en de resultaten daarvan doorspeelt aan een menselijke rekruteerder. “Dora is de robo-collega van de menselijke recruiter. Ze doet alle triviale en tijdrovende taken en maakt daarmee het leven van de menselijke recruiter aangenamer”, vertelt Calin Stefanescu, CEO van Happy Recruiter.
De rekruteringsrobot doet dat door gebruik te maken van artificiële intelligentie en online marketing. Dora zoekt vooral op Facebook, LinkedIn, Google Adwords en Instagram. Ze interviewt in het Roemeens, Engels, Duits en Nederlands. Dat laatste heeft ze vooral te danken aan de participatie die House of HR, met hoofdzetel in Roeselare, eerder dit jaar in Happy Recruiter nam.
Eén jaar na de lancering is Dora al goed voor 350.000 chatbot-interviews. “Zo’n interview duurt gemiddeld 15 minuten”, zegt Stefanescu. Ongeveer 80 procent van de interviews leidt volgens hem tot ‘selecteerbare’ kandidaten. Opvallende vaststelling is dat 75 procent van alle interviews buiten de kantooruren plaatsvindt: vooral ’s avonds en tijdens het weekend. “Kandidaten werken overdag en solliciteren ’s avonds of in het weekend. Dora werkt 24 op 7, en het is de kandidaat die bepaalt wanneer hij of zij geïnterviewd wil worden.” Verder blijkt dat 11 procent van de kandidaten die uiteindelijk door de menselijke rekruteerder worden afgewezen, over minstens één element gelogen heeft tijdens het chatbot-interview, vaak over zijn of haar talenkennis.
Is het niet vreemd om door een robot geïnterviewd te worden? En lijkt het niet vooral voor jonge sollicitanten? Toch niet, oppert Stefanescu. Want de grootste leeftijdsgroep van de kandidaten die zich door Dora laten interviewen, is die van 45 tot 55 jaar. “Meteen een bewijs dat chatbots echt niet alleen voor hippe jongeren zijn. Als je overweg kan met Messenger of WhatsApp, kan je met Dora praten.”
(wv)
27 juni 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Gaan automatisering en robots aan de haal met de jobs van de mens? Het is een vrees die al een tiental jaar de ronde doet...
De oorlog om talent woedt hevig. Durft een bedrijf in die omstandigheden een ingenieur, werfleider of informaticus nog te ontslaan?
Loop je op een wolk omdat je de job van je leven hebt bemachtigd? Of ben je gefrustreerd door die afgesprongen sollicitatie? Veel hangt af van de recruiter ...
Steeds meer jobs worden door de toenemende automatisering en technologische evoluties overbodig. Welke beroepen kunnen robots voorlopig nog niet?
De Oostendse robotmaker QBMT, bekend van de zorgrobot Zora, blaakt van groei en ambitie. En binnenkort lanceert het bedrijf ook ‘Pepper’, een nieuwe robot!
In het begin is het misschien wat vreemd: geen echte gesprekken over het werk of je privéleven. En toch heeft het tal van voordelen.
De digitalisering van het rekruteringsproces wordt een trend, zo voorspelt Hans Mangelschots van HR Tech Valley in Hasselt.
Ben je het zat om van de ene vergadering naar de andere te lopen? Goed nieuws! Voortaan stuur je gewoon je robot!
Is samenwerken met robots een ver-van-ons-bed-show? Kunnen mensen wel professioneel samenwerken met een machine? Bij USG People lukt dat alvast perfect!