Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 764

Volgende

Innovatie op bedrijfsevents en festivals: bouw eens een festivaltent

De Brusselse start-up Konligo biedt naar eigen zeggen een eenvoudige en robuuste tent, ontworpen en geproduceerd in België.
Jaarlijks worden er dertig miljoen bedrijfsevents georganiseerd, waarbij miljarden euro’s worden gespendeerd aan infrastructuur zoals tenten en stands. Een gigantische markt, die ook rijp lijkt voor innovatie. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe festivaltent, ontworpen door de Brusselse start-up Konligo. “Wij willen een erg traditionele sector nieuw leven inblazen.”

De evenementenwereld is een gigantische markt. Naast de tientallen miljoenen bedrijfsevents zijn er wereldwijd meer dan 50.000 tentenverhuurders met dus ook talloze bouwmedewerkers. En alleen al in Europa zijn er meer dan 10.000 festivals.

Zestig miljard

Jaarlijks wordt er naar aanleiding van die bedrijfsevents zowat zestig miljard euro gespendeerd aan infrastructuur. Denk hierbij aan tenten, overkappingen, podia, ontvangstruimtes en beursstanden. De cijfers komen van de start-up Konligo, een spin-off van de Brusselse VUB.

Konligo richt zich op deze markt. Met hun ‘FasTival’-tent vinden ze naar eigen zeggen de festivaltent opnieuw uit. Er kruipt vandaag veel tijd en energie in de opbouw van podia, tenten en standen. Maar hun gepatenteerde technologie laat volgens hen toe om snel een robuuste tentstructuur op te zetten.

Volgens de Brusselse start-up behoort het vele opbouwwerk met deze tent tot het verleden. “Op slechts een tiental minuten ontstaat een overdekte structuur van 22 m², die 135 keer groter is dan in zijn compacte, gesloten vorm tijdens het transport”, beweert Aushim Koumar, stichter van Konligo.

Maatwerkbedrijf

Met hun aanbod mikt de start-up op een specifieke nood. “Vandaag kun je op evenementen twee types tenten vinden: eenvoudige structuren die snel opgezet kunnen worden maar onvoldoende robuust zijn, ofwel forse structuren die behoorlijk wat tijd innemen om op te bouwen”, stelt Koumar.

De FasTival-tent tracht die twee te combineren. “Dankzij een ingenieuze structuur kun je binnen de tien minuten de tent opzetten”, stelt hij. De componenten van de tent worden bij een Belgisch bedrijf geproduceerd. Het assembleren of samenbrengen van de componenten doet Konligo nog zelf. “Al zijn we in ons land op zoek naar een maatwerkbedrijf om hiervoor samen te werken”, klinkt het.

Indoor

De structuur van de FasTival-tent komt van de schaartechnologie ontwikkeld aan de VUB. Daar wordt al meer dan vijftien jaar onderzoek gedaan naar lichtgewicht en transformeerbare structuren, die veel vormen kunnen aannemen en ook stevig en compact zijn. In 2018 bundelden een enkele ondernemers en onderzoekers hun krachten en richtten ze de VUB-spin-off Konligo op, met de steun van Innoviris, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie, en van Start it @KBC.

Deze zomer zul je de tenten echter nog niet op grote schaal zien op festivals. “Daarvoor zijn we al wat laat”, geeft Koumar toe. De tent wordt wel al gebruikt door enkele evenementorganisatoren. Tegen eind 2018 wil Konligo ook partners hebben gevonden om de tent te verhuren. Voorts werkt het bedrijf aan een veldhospitaal in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen, een project dat tegen medio 2019 klaar zal zijn. “Een belangrijke focus is bovendien de indoor-markt. Daar zien we dat iets als standenbouw op beurzen een erg traditionele sector is. Die sector willen we nieuw leven inblazen.”

(wv) 

1 juni 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook